Monday Reminder : Kenapa kena minum 3 kali teguk/nafas?

10:30:00



Assalamualaikum dan Sobahalkhoir! ^^

Hari ini aku nak share kenapa kita tak boleh minum sekali gus.


Abra' (Melepaskan penyakit)
Arwa' (Menghilangkan kehausan)
Amra' (Menguatkan sistem pencernaan)
Minum dengan tiga kali tegukan dan elakkan bernafas ke dalam bekas minuman. Setiap kali berhenti minum hendaklah diarahkan pernafasan ke tempat lain.

Dari Abu Qatadah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Jika kamu minum maka janganlah bernafas dalam bekas air minumnya.” (HR. Bukhari dan Muslim r.a.)
.
Nabi SAW sering meminum dengan tiga kali teguk, sambil bernafas di luar gelas dan mengucapkan ‘Alhamdulillah’ di antara tiga kali tegukan. Baginda SAW juga akan teruskan minum dengan setiap tegukan diselangi bernafas di luar gelas sehingga habis.

Kenapa tak boleh meniup dalam cawan?
Jangan bernafas dan meniup air minum di dalam bekas, terutama meniup air yang panas, kerana perbuatan itu akan menjadikan minuman bertoksid disebabkan Co2 yang dihembuskan ke dalamnya.

Ubay bin Ka’ab berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah meniup makanan dan minuman, tidak bernafas di dalam cawan. Bahkan beliau melarang meniup makanan dan minuman.”

Jom Amalkan Sunnah ini! Kata sayang nabi, sunnah simple pun tak boleh nak ikut..hmm.. check balik iman tu. ^^

You Might Also Like

8 Love Letter(s)

  1. nice sharing..baru tahu...tapi yg part tak boleh tiup air panas tu akak pernah dgr nanti cepat nyanyuk..org tua2 yg ckp :-)

    ReplyDelete
  2. @Jari Manis Ye ke? Maybe orang tua2 dulu sengaja nak takutkan kita. hahah. maybe lah. :3

    ReplyDelete
  3. aina, lagi satu tinggal. tak baik minum berdiri. hehe.

    ReplyDelete
  4. @budak Ha'ah betul3. Thanks sebab ingatkan. huhu. ^^

    ReplyDelete
  5. Nice info Aina :-) jom kita amalkan :-)

    ReplyDelete