Tutorial : Buat Background ala-ala Smoke [Photoshop]

00:01:00

Assalamualaikum.

Hari ini aku dapat request dari makcik The-Ap. Hahaha. Gurau je weeh. Dari Awek yang bernama Nazatul. Gurau je ye sayang.

Tarik nafas lepas, tutorial yang perlukan kesabaran.

 Note: Wajib ada Photoshop ye semuanya ye~

1. File > New

Dia akan keluar macam ni kan? Okay bebas lah berapa size korang nak buat. Untuk apa-apa pun boleh je. Aku sengaja kengkonon je ni buat model. 

2.  
Tekan CTRL+Click untuk download gambar ini,

Nak guna gambar apa pun tak apa` ^^
3. Open > Tempat yang korang save gambar tadi 

4. So drag in je gambar yang korang open tadi ke dalam layer yang korang buat memula tadi. Faham tak? 

5. Susun lah macam mana pun yang korang nak. 

Ini cara aku susun lah, pusing dan kecikkan sikit. 

6. Tengok benda yang aku bulatkan tu. 

Korang klik dekat gambar tu dan bila dia dah biru korang tekan benda yang aku bulatkan biru tu. Kemudian dia akan jadi macam dalam bulatan merah. 


7. Lepas tu korang cari ikon pemadam ni. 

 
dah klik. 


8. Then pergi dekat colour. Ubah warna dia jadi putih. 



9. Korang padam gambar tu ye. Biar dia kosong macam tak ada apa. Macam awal-awal tadi. Kosong!


10. Ubah balik warna kepada Hitam di atas.



11. Korang pergi balik dekat icon eraser tu  ubah dia punya brush dia kepada chalk, 

size tu tu jangan kecik-kecik sangat ye~ 150 ke atas tu okay.

12. Then korang agak sendiri lah ye, buat ala-ala buku colour tu.. korang conteng balik tempat yang korang padam tadi..



ini contoh ye~

13. dah siap? puas hati? Korang ubah dia punya opacity dan fill macam kat bawah ni.



14. Dah siap! Korang nak tambah apa-apa semua lepas tu. Boleh je. ~

Ini yang dah siap punya. Nak amik sila comment. 

Please jangan re-freebies, kalau aku jumpa memang masak aku hentam. Faham. I hate copy anjing. 

Do comment,

Jadi ke tak, tak faham ke apa ke~ Dat's all. Thank you.  Sekian.


You Might Also Like

4 Love Letter(s)

  1. wuuu. express nya kau wehhh. haha tq tq! :D

    ReplyDelete
  2. adik aina ni memang terrer buat tuto..bagus2x..^_^

    ReplyDelete
  3. baru tahu. huhu
    kalau rajin akak ngok la tuto ni :)

    ReplyDelete