Tutorial :COLORED BACKGROUND SIDEBAR TITTLE.

16:02:00

Assalamualaikum. Sebenarnya, hasrat aku nak buat tutorial ni dah sangat lama. Sangat lama. Sebab ada seorang blogger yang request. Tapi.. kemalasan.. yang menguasai diri ini.

Okay ape-ape pun. Jom.


Macam ini rupa sidebar tittle korang kalau menjadi. Okay? 

1. Dashboard > Template > Edit HTML

2. Cari kod /* Headings

(Gunakan CTRL+F untuk memudahkan pencarian)

3. COPY dan PASTE kod ni.. selapas h2 {

-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 5px;
background: #000000;
border-bottom: 4px solid #FFFFFF;
text-align: center;

Yang aku bold kan warna biru tu.. untuk korang ubah warna yang bersesuaian dengan blog korang. Nak amik kod warna dekat mana?

Aku selalu amik dekat http://html-color-codes.info/

4. So it will be like this.



5. Preview. Tak de error? Save Template. 

Sekian.




You Might Also Like

8 Love Letter(s)

  1. ok kang kalo free akan dicuba. kite ni kadang blur bab edit2 ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe. Take your time. :3 Dedulu aina pun merangkak jugak. hehe

      Delete
  2. Thanks kak Aina, dah lama cari~ Nak buatlah nanti. ^^ Tapi, dah lama tunggu akak rajin ni. Nak request tuto. :p Header gif macam kak Aina buat dulu? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome. Header gig tu? Haha. Cara nk ajar dia panjang gegila. T.T
      try adik search Google. hehehe.tapi nanti Kali akak rajin.. akak buat ye~ InshaaAllah. ;)

      Delete
  3. Malaslah.. nanti-nantilah buat :) Lama tak hadap coding jadi malas sangat2.. sebab kekadang guna cara CTRL+F/F3 tu tak jumpa.. kena cari secara manual.. berpinar mata woi hehe :3

    ReplyDelete
  4. tutorial ni boleh guna untuk buat sidebar tittle yang kak fafa ambik tu jugak ka?tapi try cari kod h2 { tak jumpa pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yang ini tak. Ini kena edit guna html je. Tak payah upload gambar.

      Delete

Like us on Facebook