Tutorial : Letak Iklan Nuffnang dalam Blog (Edit HTML) (Simple Tamplate)

22:19:00

Assalamualaikum

Malam ni malam aku update entri tutorial je lah ye~ Hahaha. Maaf spam tutor pulokk malam-malam cenggini. Inche Internet sangat baik hati sama saya. Haha.

Requested by Kak Nur Zaff yang comell-momel. Ehehe.

Maaf kak lambat kita update pasal ni. Biasalah budak pemalas. T__T Maff tau. hiks..hiks..

1. Log In Nuffnang > Manage Blog  > Add Ad


Pilih lah kesukaan uolls semua ye. 

Automatik keluar dia punya code kan? Hehe. Kita biarkan dulu ye. 

Step yang aku nak ajar ni aku nak ajar yang Leaderboard punya, yang gantung dekat atas header hokey?

Actually ada je nuffnang dah sediakan step seterusnya. Tapi aku kurang faham. Kadang ada kod aku cari tak jumpa sebab lain pulak code yang nak di cari dan di beri. 
2. Dashboard > Template > Edit HTML 

CTRL + F  dan copy code ni 

  <body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

3. Dah jumpa? pergi ke Nuffnang balik dan copy code iklan LEADERBOARD  tadi dan pastekan di bawah code yang anda cari tadi.


Macam ni, nampak tak? 

4. Kalau dah siap preview. Memang korang tak nampak. Tapi aku takut ada error or terkeluar code atau rosak code. So langkah selamat preview duluu. Dah rasa macam tak nampak ada error terus savekan ye~

Nota : Kadang-kadang tak semestinya anda pasang iklan dia terus naik. Sebab dia ada masa dia ada iklan dan tak ada. Ala macam dekat tv. Bukannya 24 jam iklan KFC, sekejap lagi iklan Drama lah , Iklan colgate lah tak pun tak ada iklan kan?

Sekian. Any prob? Ask me. 



You Might Also Like

6 Love Letter(s)

  1. betul2. kena selalu tanya nuffnang ads placement kita okay ke idak. hehe

    scha follow sini :)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih Aina kerana sudi kongsi ilmu..i likee!!!

    ReplyDelete
  3. Wah, cikgu Aina semakin rajin buat tuto :) hehee..kep it up girl :)

    ReplyDelete
  4. hehehe.. koyak jap kain akak taw... haah.. akk cri nk paste kan code tu x jumpa.. geram ai taw.. tq ea adik manis.. lambat tak pe asalkan selamat... hehe

    ReplyDelete
  5. kita try buat tapi ada code error:(

    ReplyDelete