FAQ : Kenapa Scroll Box tak jadi?

Assalamualaikum.



So aku nak explain sikit pasal tutorial aku yang Scroll Box Bloglist itu.

Kak Yana cakap dia punya scroll tak jadi. So, aku terus pergi usha blog beliau dan nampak akak ni  ada tempek satu screen shot.

Gambar asal oleh Kak Yana, dan di edit sikit oleh aku.
Lepas aku usha coding tu,terus aku nampak kesalahan yang akak tu buat, yang menyebabkan dia tak boleh nak letakkan scroll tu,

Nampak kotak merah tu? Dia ada tulis jalan-jalan kat sini! So kotak kelabu tu anak code dia. Nampak mana pergi anak panah merah tu? Okay, itu adalah sebab kenapa akak punya tak jadi ye.

Yang jadi scrollnya si CBOX akak tu.


Akak cakap maybe html dia tak sama sebab akak pakai template Watermark,. Aina pun try dekat blog aina yang lain. convert dari simple tempalet ke Watermark template dan still gunakan tutorial aina dan menjadi. Hehe.

Okay, back to topic, nampak tak bulat merah tu, itu aku punya tajuk untuk scroll box.  Benda yang dalam kotak itu adalah anak code My Blog List. So aku gantikan kan dengan kod yag aku bagi dan dah jadi. 

Any question, sorry kalau tak faham. Huhuu.

Sekian.



Aina Akmal

AINA AKMAL. Seorang gadis comel yang berasal dari utara Malaysia. Punya impian sebesar alam semesta dan seorang yang bercakap banyak. Pemegang status pelajar seumur hidup. Keep learning and never give up adalah prinsip beliau. Masih bujang terang tang tang kata orang. Nak berkenal? Boleh jenguk bawah ni.

20 comments:

  1. Akak baca dari huruf pertama sampai yang akhir tapi satu pun tak faham...heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaha, alooo~ T_T tak peee~ ehehe. tak penting pun.

      Delete
  2. adik akak nak minta bantuan boleh dak huhuu...mcm mn nak letak code like n share dekat setiap entry ya..dah bnyak kali buat tak jadi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je kak~ hehe. aina dah update kan/ ^^

      Delete
  3. hebat..asal dik na ja yang buat pasti semua menjadi..akak tabikkkkk!!! heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak denye hebat kak. sekadar ilmu biasa2 jaa

      Delete
  4. uuhh pening jugak akk nak pahamkan nie
    kalau ade kelas dpn mate ni ase cikgu nak bagi penampo je sbb blur sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, aina tak kasi penampoo, aina kan penyayang? :P

      Delete
  5. Seriously mata akak akan berpinar-pinar setiap kali tengok bende ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, nak tengok masa fressh~ masa tu inshaa-allah tak berpinar. Haha.

      Delete
  6. Ok..phm dah, byk yg nk kne blaja n troka ni.. Huhu
    Thx aina :)

    ReplyDelete
  7. baca html segala ni ibarat budak yang benci maths tgk nombor.

    yg ikhlas,

    budak yg benci matematik..hehe

    p.s/bab edit mengedit ni kena banyak2 kan bersabar dan celik mata. nanti jadi macam saya la ni cepat putus asa,padahal silap sikit,cuma tak nampak. bila tak menjadi mengamuk.. ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha. macam tu pulak,. kita minat math. math best giloss. XD

      kan. memang kena sabo banyak. kalau kureng, memang kelaut jawabnya. huhuk.

      Delete
  8. kalau kite main cuba jaya je. so far alhamdulillah masih boleh main dgn coding2. tapi yg simple la kot. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, samalah kak. nak yang hebat2 belum mampu lagi kot. T^T

      Delete
  9. terima kasih kerana rajin membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kak. ilmu yang baik tak baik simpan kan? :)

      Delete
  10. tolonglah Aina nanti besar sambung course buat coding :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. inshaa-allah. ada rezeki apa salahnya kan? ^^

      Delete