Resepi : Simple Spagetti ala-ala Carbonara [ Style Me ]

15:11:00

Assalamualaikum  

Hanggpa jangan nak muntah hijau pulak baca aku punyaa tajuk. blogger-emoticon.blogspot.com

Hahaha. Sebenarnya aku sendiri nak termuntah baca tajuk tu. HAHA. Sejak bila aku mencemar duli nak tulis resepi bagai ni? :face14:

Dah lama tak memasak weh. Tetiba tekak rindu nak makan spaghheti. Heee. Meleleh je teringat spageti ni. :face22:, Sob.. sob..

Jadi aku pun vroom ke kedai,

Sampai-sampai je kedai aku tinjau kedai. Sauce prego carbonara tu dah habis, tekak aku ni mengidam mengalahkan mak kucing bunting tau tak nak makan spageti ni.  dan paling tak tahan, spageti pun habis! Macaroni jee ada tauuu tak?
dan sos bolognes jee~ :face11:

Tapi sebabkan teringat nak makan sangat aku beli sos san remo bolognese tu yang dapat free spageti. Hahaha. BIJAK TAK AKU. Kaya tauke tu kalau semua otak macam aku. :face53:

Tapi macam mana aku buat sos ala-ala carbonara tu? Hehe. Ilham datang menjengah di minda.

Jadi tadaa~

Spagetti 250g
1 Kotak Campbell's Cream of Mushroom [Ambill dua paket je]
1 Kotak Campbell's Cream of Chicken [Ambil dua paket]
Lada Hitam(ditumbuk)
Garam secukup rasa
1 atau 2 ulas Bawang putih
Ayam (Suka hatilah nak banyak mana, aku hantu ayam, jadi aku campak banyak-banyak)
Air.


1. Rebuskan spageti tu dan toskan lah ye?

2. Masukkan minyak zaitun, minyak lain pun tak pe. 

3. Campakkan bawang putih. Tumis sampai naik bau ye puan-puan sekalian. 

4. Lepas tu masukkan air. Jangan banyak sangat! Kita nak buat kuah dia jadi pekat-pekat sikit. (Kalau nak cepat masukkan air panas)

5. Bila dah sebati, masukkan lada hitam dan ayam. 

Dah siap! Garam nak letak ke tak terpulang, sebab kalau kuah ni dia pekat dia masin sikit. Ikut selera masing-masing.

Katakanlah korang terlajak air, boleh bancuh tepung jagung dengan air dan masukkan dalam sos tu ye~



So inilah hasilnyaa~ Hahaha, sangat sedap, tak muak sebab tak de susu bagai. Kalau nak tambah brocoli ke apa ke terpulang, masak ni sebenarnya satu eksperimen dan tempat asah skil kreatif kitaa kan? Hehe. 

Selamat mencuba! 

You Might Also Like

28 Love Letter(s)

  1. tulaa akak sukar percaya. aina buat resepi? dgn eksaitednyaaaa akak baca tauu.. tibatiba teringin nak makan. tibatiba lapar.. tibatiba alaaa kat sini hujan. ok, nt akak nak try!!!!!!!!!!!! wuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, hamboii. mentang-mentanglah kita ni selalu pos pasal resepi blog je, hari ii tetiba berubah angin pulakk~ Hahaha. meh try, tak rugi. Simple dan sedap! ^^ Hehe.

      Delete
    2. hahahaa tulaa salu resipi blog ja.. bagui2.. dah leh kawen gini. hoho

      Delete
  2. Akak belum sempat lunch ni. Mohon hantar sepiring,..peyot dah berlubang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa, sempat lah abang posmen ratah dulu sebelum sampai dekat tangan akak~ alololo. siannyaaa~ :3 meh nak suap sikit. ehhee. *aaa*

      Delete
  3. fuh, bab masak pun aina kreatif ek..bagus..lah, lapar pulak akak tengok spaghetti tu..rasa nak pegi beli bahan ja di kedai sekarang ni..huhu..dik naaa, akak nak mintak sketttt..plzzz!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, biasa je kak. tak lah seteror akak lagi. Aina ni amatur. T_T kejap jadi kejap tak. hahaha, jap nak hantar guna flight kargo. HAHAHA. XD

      Delete
  4. Replies
    1. memang sangatt sedapp~ ceh. hehe. try lah. ^^

      Delete
  5. Fuyooo. Aina masakkkk! pewitttt. Hahhaha.

    Akak pulak, bahan2 ada je. Malas nak masak. Adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Masak simplee jeee wooot~ Alaah, meh pos mai rumah, lapaqq ni. T_T

      Delete
  6. wahhh wahhh.. ingatkan salah bukak blog tadi. tengok dah macam spagetti kat restoran plak. nyum2. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa, alooo, tak salah blog aih. hahaha, tukaq angin. kita masak pulak hari ini yee~ XD

      macam restaurant? hahaha, pewwitt~ :3 ajet2 makan dekat restaurent. hehe. ;3

      Delete
    2. lepas ni share la lagi, suka tengok makanan2 ni.. ^_^

      sebenarnya pinggan tu ja yang nampak macam kat restoran. muahaha =P

      Delete
  7. menggodanya gambar diaaaaaaaaaaa T___________T

    esok nak buat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Godoaan gambar itu pentinggg~ Hahaha,

      buatt jangan tak buat! XD esok dah buat upload dekat blog. hehe.

      Delete
  8. sis JM mmg suka mkn spagetti tapi biasa buat guna sos prego tu je...resipi yg ni belum try sbb x tahu caranya..aha..lepas ni....apa lagi nk try lah..nampak SEDAP!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, Samalah aina, dah tak ada sos dia terpaksa main campak-campak je kak JM. XD. Try jangan tak try, Sedap! Hehehe.

      Delete
  9. Terkejut mak buyong aina bt entry resepi tauuu... meh mehhh masakkan tok akk plak dikna.... bby nk mkn penangan air tgn awk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. ecewahh, mentang-mentang kita selalu buat resepi untuk bagi 'sedap' blog je. hahaha, boleh-boleh. jap nak g masuk dapuq. HAHA. XD

      Delete
  10. kira berjaya lettew... hahhahaa.... kalau letak susu sikit dengan cairkan cheddar cheese, sedap gakk... dalam dapur je kaksha bley kreatif, bab template blog, hancur... huahuahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, kalau letak yang cheese dengan susu cepat muak. plus bnda tu tak ada kat rumah. hahaha. Nanti ada kelapangan kita try lagi. hehe.

      Tak apa, janji dalam dapur terror! :3

      Delete
  11. Replies
    1. Hehehee, jangan pandang lama2. Hahaha. nanti meleleh pulak. XD

      Delete
  12. alalalala pandai adik akak ni masak ^^ iyeee Aina begitulah sebenarnya nak cepat masak carbonara. time uni dulu selalu ngelat masak guna mushroom soup jugak tapi sebab akak sentiasa ada stock cheese jadi sedikit likat akak nye sos.

    yang penting sedap..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi~ perempuan kena pandai masuk dapurr kan? XD haha.
      Bahagiaanya akak. Lols, kita nak beli cheese time nak guna je. Huhuhu.

      Betul! Janji sedap! :3

      Delete
  13. Owh, ok..nanti Cik Mimie nak cuba..hehehe :)

    ReplyDelete
  14. Akak pun baru ja semalam makan spagetti, tu pun teringin sangat nak makan. Musim orang mengidam spagetti kut.

    ReplyDelete