Sushi King Tidak Halal?

17:12:00









Assalamualaikum

Hai korang semua, apa khabar? Hari ni sebenarnya aku ada banyak benda nak share. Pasal masa aku jalan-jalan ke Perlis and macam-macam. Banyak gila story aku weh. Aku sampai tak tahu nak cerita yang mana, tapi sebab gambar semua duduk dekat dalam laptop satu lagi. Jadi aku tangguhkan dulu tentang itu.

So, aku scroll la Facebook tadi. Mencari idea dan stalk manusia-manusia yang aku kenal. Cewah. Tiba-tiba aku jumpa pasal ni.



Aku terkejut jugalah. Aku selalu ragui sebenarnya status kehalalan toyyiban dia ni. Aku selalu teringin nak pergi makan, dah berangan nak bawa date dengan adik aku dekat sini. Tapi bila aku jumpa ni aku jadi sayu.

Aku sejujurnya sangat meragui makanan yang culture orang lain ni. Bukan nak kata semua tak Halal. Big NO-NO. Sebab aku risau dengan umat akhir zaman ini. Kalau boleh semuanya nak telan. Aku pun tak terkecuali.

#Baru-baru ini, Malaysia dikejutkan dengan penarikan sijil halal sebuah restoran terkenal, Secret Recipe kerana gagal mematuhi piawaian kebersihan yang serius.....

#JAKIM baru-baru ini membuat satu kenyataan bahawa sebuah restoran sushi terkemuka di negara ini, Sushi King, tiada status halal....

#JAKIM membuat kenyataan itu melalui Twitter rasminya, @JAKIM_Official, setelah soalan mengenai status halal Sushi King dikemukakan oleh seorang pengguna Twitter, @iFaraAidi....




#"@iFaraAida Sushi King tiada status halal setakat ini.", tulis JAKIM di tweet tersebut..

#Menurut FAQ dari Sushi-King.com pula mengenai status halal JAKIM mereka, sememangnya mereka tidak mempunyai sijil halal namun dalam masakan mereka hanya menggunakan daging ayam, lembu yang halal....

#Selain itu menurutnya tiada penggunaan mirin yang mana mengandungi bahan beralkohol dan segala masakan adalah bebas dari daging babi....

#Namun begitu seorang pekerja di sushi king mendedahkan bahawa ramuan yang digunakan di sushi king semenangnya produk tidak halal...! -SUMBER


Kita ni dalam Islam, Halal Haram ni bukan setakat arak dan seangkatan dengannya. Kalau cara proses pun ada keraguan, kalau sumber pun ada keraguan, kan dah syubhah namanya? dah jadi was-was kan? Haram hukumnya kita makan makanan yang syubhah ni.

Kalau ayah aku, memang tempat macam ni jangan mimpi nak bawa. -_- sebab risau asal usul dia.

So korang semua dah besar panjang kan? Cubalah fikir tentang kita dengan ALLAH. Ada sebab kenapa kadang-kadang doa kita tak di pandang. Let's take a minute, reflect yourself.

Wallahualam.

Till then, maassalamah.

Love, Aina Akmal

You Might Also Like

12 Love Letter(s)

  1. aku tak pernah hingin nak pergi hahaha. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku teringi sanngatt. Huhu. Sedihh plak dh camni

      Delete
  2. Sebelum ni, kalau makan kat sushi king memang takkan ambil dish yang ada kat atas benda yang bergerak (apa entah nama benda alah tu macam escalator xD)

    And since dapat tau pasal benda ni memang dah agak sebab mostly sushi akan ada sakae. So, sushi is not my cup of tea. Last but not least, thanks for sharing this info because some of they might not know about this :) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaah tau tau. Pernah tgok hehe. Tgok cam best je bnda tu. Ahhaa

      Delete
  3. Setuju sgt manusia akhir zaman ni memang kalau boleh semua nak telan. Nampak standard plus hipster sikit masuk je xkira dah halal ke haram lepas tu selfie masuk dalam ig. Hmmmm. Parents mmg xakan bawak la tempat2 mcm ni..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..bila dah tahu...boleh dielakkan..

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing. Nasib laaa tak penah makan kat sana lagi. Teringin mmg teringin..

    ReplyDelete
  6. Takpernah try lagi sushi king

    ReplyDelete
  7. akak mmg xminat sushi2 ni . lalu2 je tgk org makan . aina ! lamanya laa akak xblogwalk . hehe . rindu akak x :P

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing, lepas ini kena aleart la.. ;)

    ReplyDelete
  9. Ayah akak pun particular sangat bab bab macam ni. Sebab tu dia tak suka sangat akak makan sushi.

    ReplyDelete