Mencari bilik sewa?

20:33:00

Assalamualaikum

Dulu aku pernah tinggal di rumah sewa, agak susah nak cari kawan-kawan yang boleh duduk sekali di rumah sewa and masalah lagi besar, susah nak cari rumah sewa. Nak kena tanya sana, sini.

Sekarang ni korang jangan risau. dengan perkembangan teknologi hari ini, korang nak cari rumah sewa dan housemate pun di hujung jari.

Korang boleh ke laman web,


http://hidup.my/
Laman web ni direka khusus untuk korang mencari bilik untuk di sewa khususnya di Lembah Klang dan sekitarnya. Trend yang sedia ada sekarang, mencari bilik sewa di FB dan mudah.my.tapi, laman web tu bukan tempat yang sesuai dan khusus untuk mencari. Lagi senang kalau korang cari dekat sini.


Benar, memang ada laman web untuk pencarian bilik sewa dan yang paling mendapat sambutan selama ini. Pihak hidup.my merasakan bahawa banyak improvasi yang boleh dilakukan.

  • Map Function 
  • Price range
  • Find a housemate - Contact users
Ciri yang paling istimewa dalam website ini , korang boleh Find a housemate!

 You guys, boleh rujuk di pautan ini: http://hidup.my/search-people/


Di sini pengguna boleh mencari housemate atau pun korang  punya bilik sewa/rumah sewa boleh mencari potential tenant dan juga sebaliknya. Di sini ada dua option


  • People looking for a room
  • People looking for a tenant
Jadi ini boleh membantu mereka diluar sana yang mungkin selalu mencari housemate untuk penuhkan bilik/rumah sewa mereka dan bukan itu sahaja, ianya berguna untuk kedua-dua, penyewa dan tuan rumah.


 Mengapa Hidup.my -

Mengapa tidak? jika ianya adalah suatu improvasi dari sebuah laman web yang sering digunakan ramai dan ianya percuma. Untuk tambahan lagi, pihak hidup.my tahu majoriti pengguna di Malaysia adalah pengguna smartphone.So, pihak Hidup.my telah pastikan bahawa ianya mobile-friendly tanapa pengguna perlu muat turun sebarang aplikasi.


Secara jujurnya, laman web ini  tidak ada golongan/kumpulan fokus kerana melibatkan semua - penyewa dan Tuan rumah. Ini bermaksud jurang umur yang berbeza-beza. Namun begitu, boleh dikatakan bahawa pihak Hidup.my memang hendak bantu mereka yang di golongan pertengahan dan kebawah atau pun "middle income" dan "low income" group khususnya Pelajar dan Eksekutif muda yang baru memulakan pekerjaan di kota raya. Oleh kerana itu Price Range yang diletakkan di website hidup.my hanyalah maksimum RM2,000 dan itu pun sudah sangat mahal bagi sebuah bilik. Dengan harapan, lebih mudah orang mencari bilik sewa kerana tahu bahawa 2016 dan seterusnya akan menjadi lebih sukar bagi golongan ini jika tidak dapat menguruskan kewangan dengan baik - dan menyewa bilik adalah salah satu cara untuk mengurus kewangan dengan baik. Tapi betul juga kalau nak kata lain orang lain rasa, ada juga pengguna yang sewa mahal-mahal. :D


Korang just perlu sign up sahaja untuk mencari bilik sewa yang korang rasa mampu untuk disewa. 
so korang tak perlu pening-pening lagi dah ye? 

Byee ~ ^^




You Might Also Like

2 Love Letter(s)

  1. Sekarang ni semua dah senang kan,...klik klik je :)

    ReplyDelete
  2. kenapa aku teringat iklan Trivago eh. hahahhahaa.

    ReplyDelete