Monday Reminder : Jangan Jadi Manusia yang RUGI

Assalamualaikum


Tenang hati tengok senyumannya. :)


"Orang yg datang ke majlis ilmu tetapi tidak bawa pen untuk mencatit umpama orang yg berjihat tetapi tidak membawa senjata. Walau tak mampu miliki
kitab kurang2 bawa lah pen atau kertas untuk mencatat apa yg di sampaikan.

Berkata Al Imam Syafie ;

Ilmu itu umpama mangsa yg sedang diburu, maka kalau dapat mangsa hendaklah kamu ikat. Untuk mengikat ilmu itu hendak lah kamu mencatit. Sungguhlah tidak layak dilakukan seseorang susah payah dapat mangsa dilepaskan begitu sahaja tanpa di ikat. Umpama itu lah orang mendapat ilmu tidak di catit.

Demikian perumpamaan yg di berikan oleh Al Imam Syafie.

Dan orang yg dalam belajar tentang ilmu itu di dalam sabarnya itu mencari ilmu susah payah dan juga sabar bila menghadapi orang lain yg memperli kepadanya atau memperlekehkan dia.

"Awak apa nk jadi, nk tunjuk awak ini alim ka?" 

Menyingkapi dengan orang seperti ini. Jangan dihina, jangan merendahkan, jangan memaki kepada orang tersebut.

Jaga lah adap ilmu melalui perkataan yg kita ini diberi lidah untuk berkata dengan kata2 yg baik. Bila mana tidak mampu berkata baik, sebaiknya kamu diam.


Al Habib Ali Zaenal Abidin

Sekian.


"Manusia sentiasa berada dalam kerugian melainkan orang-orang berpesan dengan kesabaran dan kebaikan."

Aina Akmal

AINA AKMAL. Seorang gadis comel yang berasal dari utara Malaysia. Punya impian sebesar alam semesta dan seorang yang bercakap banyak. Pemegang status pelajar seumur hidup. Keep learning and never give up adalah prinsip beliau. Masih bujang terang tang tang kata orang. Nak berkenal? Boleh jenguk bawah ni.

10 comments:

  1. skrg dah ada phone touch . catat dalam phone pun blh kan :) asalkan kita mencatat , faham dan amalkan :) inshaAllah .

    ReplyDelete
  2. @Lieya Yaya :) betul, tapi kalau aina, lebih best catat dalam buku, susah nak ter'delete' hehe. XD

    ReplyDelete
  3. rugilah orang yang tak catat ilmu berguna di majlis ilmu.

    ReplyDelete
  4. Setuju!! Bila kita mencatat sesuatu, InsyaAllah mudah untuk kita ingat :)

    ReplyDelete
  5. @Cik Mimie betul-3. jangan lupa amalkan sama~ ^^

    ReplyDelete
  6. Suka tgk habib ali zainal :)
    Sejuk je mata memandang.

    ReplyDelete