Tutorial :COLORED BACKGROUND SIDEBAR TITTLE.

Assalamualaikum. Sebenarnya, hasrat aku nak buat tutorial ni dah sangat lama. Sangat lama. Sebab ada seorang blogger yang request. Tapi.. kemalasan.. yang menguasai diri ini.

Okay ape-ape pun. Jom.


Macam ini rupa sidebar tittle korang kalau menjadi. Okay? 

1. Dashboard > Template > Edit HTML

2. Cari kod /* Headings

(Gunakan CTRL+F untuk memudahkan pencarian)

3. COPY dan PASTE kod ni.. selapas h2 {

-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 5px;
background: #000000;
border-bottom: 4px solid #FFFFFF;
text-align: center;

Yang aku bold kan warna biru tu.. untuk korang ubah warna yang bersesuaian dengan blog korang. Nak amik kod warna dekat mana?

Aku selalu amik dekat http://html-color-codes.info/

4. So it will be like this.



5. Preview. Tak de error? Save Template. 

Sekian.




Aina Akmal

AINA AKMAL. Seorang gadis comel yang berasal dari utara Malaysia. Punya impian sebesar alam semesta dan seorang yang bercakap banyak. Pemegang status pelajar seumur hidup. Keep learning and never give up adalah prinsip beliau. Masih bujang terang tang tang kata orang. Nak berkenal? Boleh jenguk bawah ni.

8 comments:

  1. ok kang kalo free akan dicuba. kite ni kadang blur bab edit2 ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe. Take your time. :3 Dedulu aina pun merangkak jugak. hehe

      Delete
  2. Thanks kak Aina, dah lama cari~ Nak buatlah nanti. ^^ Tapi, dah lama tunggu akak rajin ni. Nak request tuto. :p Header gif macam kak Aina buat dulu? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome. Header gig tu? Haha. Cara nk ajar dia panjang gegila. T.T
      try adik search Google. hehehe.tapi nanti Kali akak rajin.. akak buat ye~ InshaaAllah. ;)

      Delete
  3. Malaslah.. nanti-nantilah buat :) Lama tak hadap coding jadi malas sangat2.. sebab kekadang guna cara CTRL+F/F3 tu tak jumpa.. kena cari secara manual.. berpinar mata woi hehe :3

    ReplyDelete
  4. tutorial ni boleh guna untuk buat sidebar tittle yang kak fafa ambik tu jugak ka?tapi try cari kod h2 { tak jumpa pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yang ini tak. Ini kena edit guna html je. Tak payah upload gambar.

      Delete