Friday, 12 September 2014

Tutorial :COLORED BACKGROUND SIDEBAR TITTLE.

Assalamualaikum. Sebenarnya, hasrat aku nak buat tutorial ni dah sangat lama. Sangat lama. Sebab ada seorang blogger yang request. Tapi.. kemalasan.. yang menguasai diri ini.

Okay ape-ape pun. Jom.


Macam ini rupa sidebar tittle korang kalau menjadi. Okay? 

1. Dashboard > Template > Edit HTML

2. Cari kod /* Headings

(Gunakan CTRL+F untuk memudahkan pencarian)

3. COPY dan PASTE kod ni.. selapas h2 {

-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
margin: 1.6em 0 .5em;
padding: 5px;
background: #000000;
border-bottom: 4px solid #FFFFFF;
text-align: center;

Yang aku bold kan warna biru tu.. untuk korang ubah warna yang bersesuaian dengan blog korang. Nak amik kod warna dekat mana?

Aku selalu amik dekat http://html-color-codes.info/

4. So it will be like this.



5. Preview. Tak de error? Save Template. 

Sekian.