Tutorial : Like & Share dalam Entri

Assalamualaikum

Requested : Sys Nor Nazliana



1. Template -> Edit HTML 

2. Cari code ni, gunakan CTRL+F ( Klik sini untuk penggunaan CTRL+F Blogger Baru)


<data:post.body/>

3. Dah jumpa? Copy code ini dan pastekan bawah kod yang di cari tadi.

<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/><fb:like colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450'/></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End --> <div style='clear: both;'/> <!-- clear for photos floats --></div>

 Extra .

Masa korang cari kod <data:post.body/> tu, dia ada 4 kod yang sama.
So, skip kod yang pertama korang jumpa. Pastekan di kod yang kedua dan ketiga sahaja., kod yang ke empat abaikan. Faham tak?


Tengok macam gambar ni, pastikan anda jumpa macam ni ye, ada 'article body' Ada dua kod <data:post.body/>  kan? Pastekan di kedua-dua kod iteww yee~ Hehe. 


Kalau nak lebih confirm cari guna code ni    

 <b:if cond='data:blog.metaDescription == &quot;&quot;'>

Dan pastekan code yang di copy tadi selepas code <data:post.body/> .

Okay faham tak? Huhuu, kalau tak faham cakap eh.


Lepas tu preview dulu sebelum Save. ^^ Selamat mencuba.

Aina Akmal

AINA AKMAL. Seorang gadis comel yang berasal dari utara Malaysia. Punya impian sebesar alam semesta dan seorang yang bercakap banyak. Pemegang status pelajar seumur hidup. Keep learning and never give up adalah prinsip beliau. Masih bujang terang tang tang kata orang. Nak berkenal? Boleh jenguk bawah ni.

17 comments:

  1. oh..macam tu..nampak senang..bila buat tu yang huru-hara dik..hihik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, tak pe, leh try pelan-pelan. hee~ ^^

      Delete
  2. Akak ada 'like' button je...

    *Dik Na, awat memancing benar header tuh! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, samalah. :3

      *hahaha. mestilahh~ nak pancingg orag datng blog. lols. XD

      Delete
  3. HAHAHA kita stress gila dah banyak kali pun still tak kmuncul-uncul like and share :(

    ReplyDelete
  4. selepas bertafakur dua saat akhrinya berjaya! hahahaha tapi dekat homepage dia tak keluar ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Home page? Tak kot sebab ni code untuk letak dekat dalam post je~ ^^

      Delete
  5. kita nak buat macam ni dulu,tapi macam tak ada keperluan so gunaja la yang biasa sederet ada share ke twitter,email tu segala.. *entah faham ke tidak apa kita komen ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, faham-faham. ini sesaja je nak buat syok sendiri. HAHAHA, XD

      Delete
  6. Replies
    1. hahaha, kalau macam tu anda masuk blog yang salah. XD

      Delete
  7. pandai tu..semua dia tahu..mana belajar buat semua ni ye

    ReplyDelete
  8. malu la kalau ada orang share acececeh prasannya !!! lalallaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ececehh. malu buat apa. bukan benda buruk pun. hahaha. XD

      Delete