Malaysia yang suka mengundang bala.

Assalamualaikum.

Dah beberapa hari isu ini hot dekat Facebook, dan aku buat tak tahu je untuk dua-tiga hari ini. Tapi setelah banyak orang up pasal ni dekat Facebook aku nak up dekat Blog je. 

Yes, Malaysia memang suka mengundang bala. So jangan tanyalah kenapa tanah runtuh, puting beliung dan sebagainya. Allah murka tahu tak? Permainkan hukum Allah. Kadang-kadang aku tak faham macam mana orang nampak Allah tu sebenarnya.

Bila sebut Allah kita ni sebenarnya ada feel tak? Contohnya macam korang sebut nama orang yang korang suka, baru sebut dah rasa nervous jugak. 

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka (kerananya), dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal..." ( Surah Al-Anfaal, ayat 2 )

I guess orang-orang yang berani lawan hukum Allah ini lah yang sebenarnya menghina Islam. Pada aku kalau non-muslim hina tu aku boleh terima lagi,sebab depa tu bukan ada iman. Ini orang Islam sendiri ye yang mainkan hukum Allah.

 Malaysia sebenarnya dah lama rosak. Kilang arak. Judi di genting. Haaha. Hebat.

Aku cuma buat-buat tak faham orang jadi macam ni. Walaupun aku faham kenapa manusia berani lawan hukum Allah. Iman di dada, apa khabar? Sedang nazakkah dia? atau 50-50 ?

Allah mencipta manusia dengan sebaik-baik kejadian berbanding dengan makhluk yang lain.

Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami ciptakan manusia dengan sebaik-baik bentuk”. (Surah at-Tiin ayat 4)
Orang tak bersyukur. Orang yang tak takut Allah. Orang yang tak nampak kehidupan akhirat itu adalah kehidupan selamanya. Orang angkuh.

Jangan risau, yang penting Malaysia masih aman. Besyukur. *tangan di bahu, mata ke atas*  


Melayu tak semestinya Islam. Islam tak semestinya beriman. Beriman confirm Islam. ^^

Aina Akmal

AINA AKMAL. Seorang gadis comel yang berasal dari utara Malaysia. Punya impian sebesar alam semesta dan seorang yang bercakap banyak. Pemegang status pelajar seumur hidup. Keep learning and never give up adalah prinsip beliau. Masih bujang terang tang tang kata orang. Nak berkenal? Boleh jenguk bawah ni.

34 comments:

  1. bagi kaksha, non-muslim pun banyak belajar tentang Islam sebenarnya... half of them sebenarnya ada "iman" which mean percaya Allah itu Wujud... macam kawan kaksha, Kristian Katolik, tapi tak masuk Islam sebab Islam nowdays sangat teruk... hati dia berbelah bahagi... :)

    About Malaysia?? kaksha dah tak boleh angkat bila Malaysia dikategorikan sebagai negara Islam, sebab tak nampak dimana Islamiknya... pemimpin kuku besi, cekik darah, kilang arak... penari bogel kena denda rm25, naik motor pakai serban kena saman RM90... adil ke..??

    Bak kata aina, Malaysia MASIH Aman... "tangan kat bahu, mata juling"...
    anyway komen diatas pendapat peribadi kaksha semata2.. peace yoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. apa yang aina maksudkan non muslim yang lain.bukan semua kan? ^^

      tak pe. ^^

      Delete
  2. tu la, tak tau la apa nak jadi dengan malaysiaku yang TERCINTA ni. banyak betul TRANSFORMASInya. tak pikiaq dah dosa pahala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kalau ke arah kebaikan x pe gak. ni.. makin memusahkan ada la. --'

      Delete
  3. Pemimpin nya lemah lembut...tak berprinsip dan tdk berjiwa diktator sprt Tun M

    ReplyDelete
  4. Sedih sangat bila baca pasal Malaysia sekarang ni. Kata je negara Islam tapi tak islamik sangat pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. nak wat macam mana.. dayus. --'

      Delete
  5. tah la..apa nak jadi pun tak tahu..nak akhir zaman :(

    ReplyDelete
  6. Apabila yang haram nak dihalalkan.
    Oh My Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maka lahirlah malaysia yang malang. --'

      Delete
  7. haish...

    tak tawu apa yang bakal mendatang lagi...

    ReplyDelete
  8. hhahaah..ITULAH..fenin sudah..nak lagi ke Koya lah...eheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi, kak JM! Nak lari ke Koya tuh!

      Delete
    2. amboii. jauhnya nak lari. XD

      Delete
    3. amboi kak JM sekarang kampong dia dah korea tuh....hahahahah :D jeles ni! :D

      Delete
  9. Dunia nak akhir zaman dah ni..mcm2 hal dah jadi..moga kita dilindungi oleh-NYA..T_T

    ReplyDelete
  10. Rakyat Malaysia ni ramai yang ambil langkah selamat...nak cakap lebih-lebih, takut kena cari...membangkang kerajaan katanya..Jadi, komen sikit-sikit je la...Bagi yang berilmu dan beramal, akan mengatakan bahawa segala bencana yang kita alami ni adalah punca dari semua ini...tapi bagi yang terlebih ilmu ni akan kata, semua ini lumrah alam...pergerakan bumi la, kesan rumah hijau la..Itu pun manusia masih tak nampak selagi tak kena kat diri sendiri..

    ReplyDelete
  11. Itulah,..cakap lebih2 kang susah, Tapi sepatutnya apa yang berlaku (banyak pula tuh!) sepanjang 2014 sepatutnya dijadikan iktibar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah....kite kena banyak muhasabah...banyak yang berlaku tahun ni kan... :'(

      Delete
  12. Byk sgt hint yg Allah swt tunjuk. Tp manusia nie EGO. Xnk amik peduli. buat donno je.
    Mgkin nk tggu hint yg lebih besar kot?
    Nauzubillah!
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
  13. Makin byk mala petaka yg jdi di Malaysia tp masih x sedar tu peringatan dariNya..

    ReplyDelete
  14. makin akhir zaman skrg ni, makin mcm2 pulak kejadian. hurmm. tahla aina.

    ReplyDelete
  15. setuju.. malaysia mcm dh tak layak jadi negara Islam.

    ReplyDelete
  16. haish... dunia dah nak sampai ke penghujungnya dik.. macam ni lah jadinya . hmm

    ReplyDelete
  17. Biasalahhh, sebab kita tak ikut undang undang Islam kann. Undang undang negara lagi penting kan? Apa boleh buat

    ReplyDelete
  18. follow blog bihah balik http://inibelognabihah.blogspot.com
    dan like fan page blog bihah terima kasih

    ReplyDelete
  19. bila manusia dh x takut dgn ALLAH, mcm tu lah jadinya.. smua dh trbalik. :(

    ReplyDelete
  20. Melayu tak semestinya Islam. Islam tak semestinya beriman. Beriman confirm Islam <<<< suke!
    Macam macam sekarang ni. Hadeiii

    ReplyDelete
  21. yalah kan..banyak dah musibah yang menimpa negara tapi masih x sedar lagi..

    ReplyDelete
  22. Suke dgn entry kali ni dikna.. mmg malaysia masih aman... yeke?? Tp malaysia bkn la negara islam.. ape kes kelantan nk jalankan hukum hudud.. berapa ramai yg menentang...??

    ReplyDelete