Pangkor Laut Resort yang Sangat Syok!

Aina Akmal 3 Comments



Assalamualaikum

Siapa di sini yang suka bercuti di pulau atau tepi pantai dengan menikmati angin bayu yang sayu, terkenang memori silam dan berangan masa hadapan? Haha kan dah berpuitis kita ni. Hands up! sebab aku benda aku nak story sikit iaitu satu tempat yang terletak di selat Melaka atau to be exact di Pangkor iaitu Pangkor Laut Resort. Pernah dengar tak?


Kenapa syok ek? Sebab Pangkor Laut Resort terletak di sebuah pulau persendirian yang mana disini hanya terdapat sebuah resort sahaja (One Island one resort) yang dimiliki oleh YTL. Bagi yang mementingkan privasi, sini adalah tempat yang paling sesuai untuk korang bercuti. Lari sekejap dari suasana hiruk pikuk kota. Ye dak?

Untuk ke Pangkor Island Resort ni, korang kena naik dari jeti khas di Marina Island Pangkor. Sebaik tiba di jeti di Pangkor Laut Resort, korang akan disambut oleh petugas resort yang akan membawa ke bahagian reception. Di situ, setiap kumpulan pelancong akan dilayan oleh seorang petugas (guest liaison officer) yang akan menerangkan mengenai kemudahan dan aktiviti yang boleh dilakukan sepanjang berada di resort ini. Petugas SPA juga akan memberi penerangan mengenai perkhidmatan SPA yang terdapat di sini. Untuk makan malam pula, korang dinasihatkan supaya membuat tempahan mengikut waktu yang dikehendaki dimana-mana restoran pilihan kerana tempat adalah terhad. Tidak semua restoran dibuka untuk makan tengahari ataupun makan malam. Walaubagaimanapun, setelah membuat tempahan, sekiranya korang ingin menukar pilihan restoran ataupun masa makan, tidak menjadi masalah tertakluk kepada kekosongan tempat.

Bilik pula kalau korang datang dengan family yang sesuai adalah Garden Villa dan Hill Villa. Kedua-dua villa ini pasti dapat muatkan family korang dan berdekatan dengan main activity punya tempat dan scenery sangat cantik. Untuk sesiapa yang suka ngan scenery sea sight, Beach Villa sesuai untuk korang. Kalau korang nak mandi laut, hamba suggestkan korang pergi mandi di emerald bay sebab di sini lebih selamat berbanding tempat lain. Selain tu ada villa yang lain juga tapi aku yakin korang suka dan selesa dengan tempat lain.





Di Pangkor Laut Resort ni korang boleh experience permakanan di pulau sendiri yang korang selalu impikan tu. Korang boleh menikmati masakan tempatan dan antarabangsa yang sedap di Feast Village, Fisherman's Cove, Uncle Lim’s Kitchen, Royal Bay Beach Club, Chapman's Bar, Jamu Bar, The Straits, dan Private Dining Experience. The Feast Village, Fisherman’s Cove, The Straits and Uncle Lim’s Kitchen menyediakan pelbagai hidangan yang apabila digabungkan bersama, menjadi menu yang universal.




Antara aktiviti yang korang boleh lakukan di sini adalah berjemur, of course kita orang Malaysia tak payah kot, hehe, mandi laut, mempunyai private beach tanpa gangguan, spa traditional, berjalan-jalan di garden dan juga berkelah. Di sini juga sesuai untuk business trip sebab pihak resort ada sediakan conference room, meeting room, dan sesuai untuk activity company. Servis yang akan diberikan juga pasti akan buat korang berpuas hati sebab receptionist operate 24 jam, layanan mesra dari staff resort, yang boleh berbahasa banyak untuk communicate, ada laundry untuk servis baju, dan banyak lagi servis yang lain.






Korang boleh juga berjalan-jalan di sepanjang pantai dengan enjoy the scenery yang indah tanpa kata-kata. Hehehe. Kat sini juga korang boleh adakan wedding, atau event apa-apa yang sesuai dengan beach theme. Diorang boleh cater sebab diorang ada facilities yang memudahkan perjalanan event itu nanti. So apa lagi, book pangkor laut resort on Traveloka. So untuk sesiapa yang nak honeymoon, kahwin, holiday bersama family, kawan-kawan dan juga untuk company event, memang awesome Pangkor Laut Resort ini. Private Island yang akan memastikan kepuasan korang terjaga. Dengan pemandangan yang indah, untuk para novelis juga sesuai untuk cari ilham di sini. Book la cepat-cepat, hamba assure u guys yang korang takkan menyesal. Spread the words, Pangkor Laut Island is the next destination to explore.


Ok, tu je, don't forget to drop your comment below this post! Bye. 

3 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

JJCM ; Kafe Selasih

Aina Akmal 4 Comments

credit google


Assalamualaikum

Hari ni aku sambung kisah makan aku semalam. Since kawan aku dia mak call suruh balik, kami pun balik je lah. Tapi keesokan harinya kami plan lain nak keluar sekali lagi, sebab semalam lepak dua je hiks.

So, kami berdua ni tengah teringin makanan western, jadi kami plan nak makan dekat Kafe Selasih.


Address: No. 6, Jalan Desa Sapura 1 (Road K11), Taman Desa Sapura, Kedah, 06300 Kuala Nerang
Hours:  Sunday - Thursday ( 2:30 PM - 11 PM)
Phone: 04-786 9022


Kafe ni memang dari kecik lagi aku selalu pergi, memang fav makanan aku mushroom soup and chicken chop dia. Rasa dia dari time aku kecik sampai aku besaq memang maintain ja. Tak pernah tak sedap. 


 

Jeng.. jeng.. jeng.. 

Chicken Chop : RM 9.90
Mushroom Soup : RM 3.50

Okay, aku tengah telan air liur ni sebab terbayang makan ni semalam. Hahaha. 

Aku selalunya makan mushroom soup yang ada roti. Dia letak soup tu dalam roti and puas hati korek-korek roti tu sampai licin. tapi semalam aku malas nak makan roti. Hehehehe. So aku cadangkan nanti hampa yang nak makan mushroom soup tu, makan la dengan roti. Baru umph.

Chicken chop dia, memang no komen. Aku makan sampai licin, cuma aku rasa macam ayam dia makin besaq, ka aku ja yang rasa macam tu. Hehehe. 

Oh, kafe ni dekat je dari Kolej MARA Kuala Nerang, haha nanti budak-budak yang kena campak mai sini, boleh lah singgah sini. Lewls. 


Okay tu je dari aku, nanti kalau aku pergi makan mana-mana lagi aku share lah. Heehe. Okay chio.



4 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

JJCM ; Coconut Shake Pokok Sena

Aina Akmal 7 Comments



Assalamualaikum  


Hari ni aku punya mood banyak kelaut sikit, plus mood aku nak menulis tu tak berapa nak ada. Ada syndrom wraiter's block. Hari ni dengan semalam jumpa member baik aku, sebab dah lama tak jumpa. Jumpa pun berapa bulan sekali ja. Lambat weh. Sedih aku sensorang kat Kedah ni, maklumlah aku tak ramai member.

So, plan aku hari tu bermula dengan makan mee kari, then sambung makan chicken grill, then sambung makan dekat pizza hut. Acah-acah jalan-jalan cari makan. Acewah, tapi tulah plan jelah.

Kali ini aku tak bawa kereta aku sebab yang utama dan pertama aku malas nak drive. HAHAHA. dulu sibuk gila nak jadi driver semua orang, sekarang nak jadi co-pilot je. Malas dahh. Yang kedua sebab roadtax dah mampus. HUHUHU. //and aku tak sedap hati , rasa macam nak ada roadblock\\

So pukul 11 kitaorang pun gerak lepas dia jemput aku kat rumah.  Semasa otw nak ke destinasi pertama kami, tiba-tiba ada kereta dari berlawanan arah bagi headlights kat kami. Oh dem. Ada roadblock. woi, instincts aku semalam tu betul-betul terjadi. Ya Allah, aku bersyukur sangat sebab Allah jaga aku. hiks. hiks.

Alhamdulillah berjaya je lepas roadblock, cuma dia check lesen kawan aku, check lampu brek. Mujur semuanya pass. Aku fobia dengan roadblock ni weh. T_T , nak tahu cerita? >> Klik sini.

K, then selepas beberapa minit kemudian kami tiba ke destinasi.

tapi masa sampai-sampai tu memang tak de orang lagi. Sedih, bukan tak buka, tak de orang. Segan nak pergi situ sebab macam krik-krik sangat je. So, kitaorang cadang pergi makan pizza then patah balik ke sini.

Ihsan Google.

Address: Kampung Panchor, 06400 Pokok Sena, Kedah
Business Hour : 10 AM - 7 PM ( Everyday ex; Friday)
    

 Around 12 noon, kitaorang nampak macam ada orang datang sikit so kami meneruskan hajat kami.

Kedai ni kalau dari Alor Setar , memang jalan terus sahaja sebab memang dekat tepi jalan. Nampak signboard ni terus je bagi signal dan masuk ke sini. Dah dekat dengan area Sekolah Sains Pokok Sena (SAINA)




Mee Kari : RM 5 
Nasi Ayam Berempah : RM 5

Walaupun makanan rasmi dekat situ adalah Coconut shake, tapi aku bukan fans kelapa mahupun makanan manis. Aku punya craving dengan mee kari dia ni sampai meleleh air liur malam-malam tau. JK.

and, jangan risau walaupun kami baru lepas makan pizza beberapa minit yang lalu, kami still sumbat lagi tau. Pizza bukannya kenyang sangat pun. Hahaha.

Mee kari dia aku suka sangat sebab kuah dia pekat tapi aku rasa macam makin lama makin kurang isi dia, ke aku tengah lapar sangat sampai tak sedar dah habis. Hmm.

Anyway nasi ayam di tu special dekat ayam tu, since ayam dia ayam berempah. Tapi I bukan fans nasi ayam sangat, kecuali kalau masakan ayah I. Wuu, sedap dia tu sampai teringat-ingat tau. So, maybe boleh lah. Kalau tengah lapar tu aku telan ja apa pun.

And since cuaca pun sejuk, sedap lah melepak situ sampai sejam sebelum mak kawan aku call suruh balik. Hiks. Aku baru lepak 2 jam ja. Tak puas menyembang lagi.. tiba-tiba kena balik.. sedih nokks.


Esok aku sambung lagi, tak larat tulis panjang-panjang. sebab rancangan JJCM aku belum habis lagi.  Korang pun tak rajin baca panjang-panjang.
Hehehe. Chio. 



7 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Saya nak masuk bloglist January by STNRSYFH

Aina Akmal 1 Comments

Assalamualaikum  




Hi sys, Saya dah follow rules and salam kenal :)  

1 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Oh, hello 2018!

Aina Akmal 6 Comments



Assalamualaikum  


Dah hampir 4 hari kita memasuki tahun baru, dan semalam berlaku satu tragedi yang sangat tragis untuk membuka tirai 2018 . Cerita ni sadis sangat...

Pada suatu pagi, setelah aku menghantar adik aku ke sekolah memandu aku pun terus pergi ke dapur untuk mengemas. Dalam pukul 10 aku dah settle kemas dapur semua, aku pun mengadap laptop kejap.

Tiba-tiba teringin sangat nak makan maggi dan aku sangat lapar, lalu aku pun ke dapur untuk rendam maggi. Sambil menunggu maggi aku untuk kembang aku main la facebook kejap. Dah kembang elok aku pun dengan semangat nak makan dengan telor goreng, maka aku goreng lah telur.

Beberapa minit kemudian aku pun melangkah dengan girangnya masuk ke bilik untuk makan maggi dan entah macam mana,

'Prangggg'

Tangan aku terlepas dari memegang mangkuk yang berisi dua bungkus maggi dan sebiji telur. Tiba-tiba terasa macam masa lambat sangat bergerak, macam dalam tv tu. Terkejut sangat sampai, aku terkaku tengok maggi berselerak atas lantai dengan deraian kaca-kaca. Patah hati aku macam kaca-kaca yang pecah tu. Patah hati weh.

Oh.. patah seribu hatiku
Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

Biar pergimu tanpa relamu
Namun hatiku tetap rasa
Kejamnya kau meninggalkanku dengan nota-nota
Cinta buat kita berdua bila kan ku bisa menerima ketiadaanmu
Kan ku bakar semua hapuskan semua kenangan


Aku pun bisik dalam hati, tak pelah. Tak de rezeki hang. Jangan sedih. Bukan rezeki. Allah tak izin hang makan tu. Sobs. sobs. Tapi tu lah, bila tengok plastik sampah penuh dengan maggi tu, aku sendu balik. Huaaahh! T_T

Aku pun berlalu dengan sedihnya untuk mengambil mop dan penyedok. Kaca-kaca aku kutip dan maggi aku mopkan masuk dalam penyedok.


Lepas tu aku whatsapp mak aku , cerita yang mangkuk mama dah pecah and yada yada. Huhuhu.

Tapi aku tak putus asa, aku masak maggi kali kedua dengan portion yang sama dalam mangkuk besi pulak. Hahaha. dan habis makan aku tengok kartun sebab penat dan kecewa. Huks.

K. tu je cerita permulaan 2018 aku. Teman tengah try nak move on.  T_T


So, how you guys have been doing? Good start? So-so? 


6 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)