Pengalaman mengambil SPM sebagai calon persendirian — part 4 (ujian lisan)

by - 15:41:00








Before aku sambung story aku, terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi baca sampai habis aku punya kisah. Knowing someone really read my stories really make me cry. :) I love you.  So aku nak sambung sikit.. sorry lah sebab lama tak update sebab busy sikit 2-3 hari ni. 



 ujian lisan-bm&bi


Okay, tak silap aku yang retake SPM dalam tempoh tertentu tak perlu mengulang. Untuk yang kali pertama, yang macam aku ni, wajib ambil! No excuse. Bila korang dah setel dengan isi borang sepanjang bulan Mac ni, dalam bulan beberapa bulan kemudian, surat panggilan untuk menghadiri ujian lisan akan di pos ke rumah. Jangan bimbang ye adik-adik, kakak, dan abang.

Dan ujian lisan akan berlangsung pada bulan 7. 

Aku tak sure kalau yang lisan dekat sekolah macam mana, tapi yang persendirian ni memang chill je.

Time BM hari tu, aku tak ready. Sumpah tak ready. Aku cerita pasal aku je, sebab boleh tajuk bebas jadi aku boleh fikir pasal aku je. Sebab yang tu je paling senang. Huhuhu. Noob sia aku time tu. Tapi jangan bimbang, sebab mula-mula korang akan ada secara individu dan secara kumpulan. dan markah yang paling tinggi akan dikira.

So masa kumpulan ni pun jangan bimbang, markah masih hak individu bukan secara berkumpulan. Jadi you got second chance! Yeah.


Dalam lisan, korang akan di groupkan. Sama ada nak pilih sendiri atau dorang yang tentukan dan korang akan berforum perdana hal ehwal islam ye.


sedikit tips untuk lisan individu/berkumpulan

1. jangan berat mulut. engkau taram jelah apa pun. yang penting jangan time ni kau nak diam seribu bahasa. JANGAN. sebab kalau korang tak de idea nak cakap pun, paling kurang pentaksir akan soal sesuatu dan korang kena jawab. dia nak tanya apa? benda kaitan dengan korang tengah cakap lah..

2. make sure korang tahu apa yang korang nak cakap, you guys ada dalam 10 minit macam untuk decide apa yang korang nak cakap. So jangan gabra. Tak payah nak hafal-hafal. just remember the important points.

3. pilih tajuk yang senang dan mudah di kupas supaya tak end up korang bingung nak cakap apa.

4. doa dapat group-mate yang easy-going dan pandai cakap. supaya dorang boleh bantu korang sebab time bm hari tu, budak grup aku tu masyaa-allah . kalah ustaz tv. huhu. power nak mampus bm dia. aku nanges kejap.


dan BI pun sama. cuma BI ni, aku dapat pujian melambung lah sikit sebab aku sikit time speaking. first time hakak merepek english. pentaksir tu seronok tengok aku. aku jeling markah aku, alhamdulillah.. tinggi dari bm aku. huhuhuhuhu.


oh, btw tarikh bm dan bi tak sama. :)


Bila dah pergi ujian lisan ni, aku learn someting. Bila aku rasa life aku macam dah teruk, ada lagi yang teruk daripada aku. Benarlah janji Allah tak akan membebankan kita dengan sesuatu yang kita tidak mampu.

Memang orang-orang yang aku jumpa adalah orang yang sangat kuat semangat. Tak kenal erti putus asa dan pelbagai latar belakang and they inspire me a lot! 

So, till next time! If you have any question direct to my ask.fm for fast response! 

You May Also Like

2 Love Letter(s)

  1. Ahahahhah saya ingat ada ujian atas kertas je >_> Hmmm dekat mana ya ambil ujian lisan tu?

    ReplyDelete
  2. blh tau x soaln die cmna

    ReplyDelete

Hampa komen, hampa comel :)