Dalgona Coffee (Covid Coffee)


Assalamualaikum semua!


How #stayathomechallange korang berjalan? Mesti repeatt masuk dapurr je kan. Ayah aku siap cakap dapur rumah dah jadi macam restoran. Sejam sekali akan ada sorang masuk dapur dan memasak. Tambah pulak jenis aku dan adik-adik aku memang jenis minat memasak. Memang kerja berasap la dapur tu. 

So baru-baru ni viral covid coffee a.k.a dalgona coffee ni. Jangan bimbang bukan minum ni dapat covid ke apa, just disebabkan dia diviralkan aroudn covid punya season. Trend ni di mulakan oleh orang Korea sempena #stayathomechallange. Dan dalgona ni sebenarnya sejenis candy atau gula-gula yang diperbuat oleh baking soda and sugar. 

Tanpa membuang masa, meh la tengok resepinya! Senang je tau!


akncnas

Kalau korang whisk guna tangan memang lama. Seminit. Aku give up weh!! HAHAHA. Tapi kalau nak jadikan aktiviti family, boleh la gilir-gilir kita beat up coffee batter tu. Sambil korang pukul tu, korang bayangkan orang-orang yang degil tak nak kena saringan, duduk rumah. Mesti lagi laju korang pukul. 

Litte reminder

Jangan overbeat tau, nanti dia macam susah nak kacau. Agak dia macam pekat-pekat sikit jee. Untuk lebih kefahaman boleh tengok gambar nii.


This one just nice!

This happen sebab over-beat. Anyway still sedap! Cuma susah nak kacau sikit.

Okay tu je nak share! Semoga dengan usaha kita berada dirumah ini mampu membawa perubahan yang besar kepada negara! Inshaa-Allah! Together we #stayathome! and pray for our country and world! Selamat mencuba!



spread love

5 comments:

  1. Lawanya gambar! Not a fan of coffee tapi nampak sedap.

    ReplyDelete
  2. belum pernah try lagi coffee viral ni...

    ReplyDelete
  3. nampak sedap betul dalgona coffee nie. BV dah try buat dalgona coffee and milo. so far milo is my fav sebab not a fan of coffee tapi coffee pun sedap :D

    ReplyDelete
  4. Make me wanna try do it one day :)

    ReplyDelete
  5. SELAMAT HARI RAYA!!! menarik ini :) done follow, follow me back.. thanks
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Hampa komen, hampa comel :)