Tutorial : Membuat logo/poster Instagram comel (Canva)


Assalamualaikum!




So hari ni aku nak share sikit macam mana cara-cara nak menggunakan canva for beginner. Mungkin ada yang di luar sana teringin nak bisnes online dan sebagainya. Jadi aina akan share step by step di sini. Kalau korang tak faham juga, at the of this post aina akan share video tutorial. If you guys are more to visualize type, just scroll down and watch the video.


1. Login ke account canva.

2. Untuk tutorial ni, aku memilih size untuk Instagram Post


3. Akan keluar macam ni. Now kita akan pilih background pulak.


 
4. So korang pergi dekat sidebar > klik "background"




5. Kemudian korang type "grid" sebab kita nak bagi dapat effect petak-petak kecik yang comel. Seperti gambar di bawah ini. Bila dah keluar ikut langkah yang kedua seperti dalam gambar ini.





6.  Bila dah klik, akan keluar macam ni. So korang klik macam dalam gambar ni. Step 1, kemudia Step 2. Di step 2 ni korang boleh adjust-adjust sampai dapat warna yang korang inginkan.

Kalau korang nak juga warna pink macam aku ni, ni code warna dia. #ffdeeb boleh copy dan paste terus.





7. Now korang pergi ke sidebar > element > gradients > see more  L

Nanti akan keluar macam ni. Now korang pilih la bentuk apa yang korang minat.





8. (1) korang boleh ubah size objek tersebut.
    (2) untuk ubah warna macam tadi.

dah setel?




9. Step terkahir! Kita masukkan tulisan. sidebar>text

Korang ubah la mengikut kesesuaian korang. Hehehe. Mudah je kan?





Kalau nak lagi mudah... boleh subscribe youtube aina sebab inshaa-allah aina akan update macam macam lagi tutorial! :) thanks gaiss! Jasa baik kalian aina dahului dengan ucapan jutaan terima kasih.







spread love



4 comments:

  1. Follow here and subscribe your youtube! ^^

    ReplyDelete
  2. I love Canva! And the vid tutorial looks nice! Subscribed x

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn, kalau perlu quick design w/o long thinking memang canva menjadi pilihan. thanks for subscribe! ♥

      Delete

Hampa komen, hampa comel :)