Happy 2 Weeks Sayangs!

Aina Akmal 5 Comments


Assalamualaikum!

 

Hehe, hari ni aku nak share pasal anak kucing. Bukan anak aku. Aku ada anak tekak je ye. Anak tudung tu bonus. 

 

Pada 2 Mac 2021 yang lalu, kucing aku yang bernama Stokin telah selamat melahirkan dua ekor anak kucing yang pada awalnya tak nampak comelnya. Tapi sekarang kecomelan itu semakin terserlah. Dan warna anak dia tak sama dengan warna maknya. Dua-dua warna lembu. Stress pulak aku. Tapi hari tu nampak dengan jantan oren putih. Musykil ye. Musykil. 


Actually, we are come up with few names. Bermula dengan nak panggil chagiya dan yeobo yang bermaksud sayang dalam bahasa korea if not mistaken. So bila panggil tu boleh panggil CHAGIYAAAAAA macam dalam citer korea tu.  Nama ini di persetujui oleh Angah dan aku tetapi di bangkang oleh Kak Cik. Katanya pelik-pelik je nama tu. 


Aku bagi option yang kedua. Iaitu, Stella dan Luna. Yang bermaksud bintang(Stella) dan bulan(Luna). Kak Cik setuju. Sebab bunyi nama girly-girly dan gedik macam tu. Suka sangat lah dia tu. Angah ni jenis yes man je. Malas nak gaduh. Kaki gaduh aku dengan kak cik la. I also don't mind. Nama mak dia dulu, aku yang bagi.Ye, stokin. HAHAHA. Aku lah yang bagi nama dia. 

 

Tengoklah kaki dia macam pakai stokin kan? Hahaha, simple je nama dia. Kucing kutip je dekat jalan. :) Anak pungut nih. HAHAHA. 

 

So after maghrib tadi, aku tanya lah my sisters. Korang bebetul nak letak nama chagi dengan yeobo ke? Lepas dah revised segalanya. We decided to name them Sayang Stella dan Sayang Luna. Cuteee kan?! So kalau nak panggil serentak boleh panggil SAYANGSSS!! OJSDSBDHSDJAS. OMG CUTE! Imagine panggil makan dan main, SAYANGS BALIK! UWAAAAAAA. HAHAHHAA. Biarlah single ni. 


Oh sebelum terlupa, Angah nak namakan dorang Copper and  Tellurium. sebab nanti gabungan short form dorang jadi CuTe. Incase korang terlupa, Copper (Cu) and Tellurium (Te) are elements in periodic table. Chemistry thingy gitew. Dan nama ini di bangkang sekerasnya.


 

 

 

 

Aku rasa boleh dah mak depa ni pergi register nama dekat pejabat pendaftaran haiwan (kucing). Supaya binatang lain tau nak panggil budak dua ekoq ni nama apa. OK. Byeeeeee. Doakan The Sayangs membesar dengan sihat dan berjaya! Hehehe.

Happy 2 Weeks Sayangs! ๐Ÿ’–๐Ÿ’‹


5 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Lie after lie // rant on

Aina Akmal 0 Comments



Assalamualaikum! 


Tadi usai je ujian lisan Bahasa Arab (syafawi) terus aku naik katil sambil sambung layan kdrama yang aku tengok semalam. Lie after lie. Semalam sempat lah aku tengok sampai episode 6. Ya. Marathon drama tapi tak study. ๐Ÿ˜ญ helok sangat perangai tu. Tapi ketaq dengan bahasa Arab. Dasar enggak sadar diri ini anak. 
 


Anyway, sebelum aku sambung rant dekat sini. Aku habaq siap siap ye,  ada spoiler. So brace yourself! ๐Ÿคญ 


Sementara aku tunggu kelas yang seterusnya, aku sambung layan lah. Let me tell you. Aku punya menangis tu, entahlahh. Memang tak boleh tahan tau dak. Aku punya patah hati part laki tu tau kata perempuan tu tackle dia sebab anak angkat tu anak kandung dia tu memang aku macam ..... weiiii.  


Aku kesian laki tu. Bila dia dah bersedia nak terima perempuan tu dalam hidup dia, baru sedar perempuan tu cuma gunakan dia aja. Lelaki ni kalau orang kata memang family man lah. Apa-apa dia akan utamakan anak dia. Walaupun itu cuma anak angkat sahaja.


Aku ingatkan dah tak ada harapan dah depa dua. Ingatkan mereka akan jadi kawan sahaja. I'm glad they get back together. Dia dapat bersihkan nama dia dari tuduhan bunuh bekas suaminya. 






This scene really make me cry a river. Sumpah aku nangis sampai terhenjut-henjut badan. Tak mampu aku menahan sebak di dada. Anak dia panggil dia mak sebelum dorang berdua masuk bilik pembedahan bersama. Instead of call her teacher, she called her ommaaaa. Hshshshshahha. I cannot lah. Memang merebess air mata aku. ๐Ÿ˜ญ

Ending dia memang dia trick aku betul. Aku dah redha kalau perempuan tu mati. Tak baik mereka mempermainkan hati aku yang halus ini. Susah ye aku nak move on. Cepat-cepat aku tengok behind the scene sebab nak remind myself yang dorang ni berlakon sahaja. Mereka sebenarnya ok je time off screen. 

Penat eh menangis setiap episode. Memang terbaik lah cerita ni. Pergi lah tengok. Sesuai la kalau sesiapa yang rasa hidup dia tak cukup stress dan nak stress kan lagi macam aku. Dan sesuai untuk orang yang nak menangis puas-puas. Sediakan lah kotak tisu.
 
 
 
 
 
 

Character development dia, storyline dia. Entahlah memang semua puas hati. Aku recommend sangat tengok cerita lah ni. 

and alhamdulillah, my syafawi went well! uwee thanks for doa and wishes. Ok sekian rant aku pada malam ini. ๐Ÿ’‹


0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

lie after lie

Aina Akmal 4 Comments


 

 

Assalamualaikum!

Kurang lebih 24 jam lagi aku akan ada ujian lisan Bahasa Arab (syafawi). Bad news aku masih belum study, and good news aku ada lagi masa walaupun sedikit. 3 hari cuti ni, memang aku cuti betul-betul.Tak ada mood betul aku nak siapkan kerja. 

 

Asyik tertangguh je. 

 

ok, back to main story kita pada malam ini. Tadi scroll tiktok, nampak ada satu video suggest kdrama. Tajuk dia, lie after lie. Tak sempat dia cakap sampai habis lagi aku scroll laju-laju. Bukan sebab aku menyampah kdrama ye. BUKAN SAMA SEKALI. sebabnya, aku tak nak dengar spoiler. Aku dengar dalam few seconds terus aku pergi download. 

*SPOILER ALERT*

 
Ji Eun-Soo (Lee Yu-Ri) is a daughter-in-law of a powerful chaebol family. She suddenly she becomes a murderer, who killed her husband. After she is released from prison, she tries to get her daughter back. She approaches Kang Ji-Min (Yeon Jeong-Hun), who has adopted her daughter. He is a cool as ice reporter. Ji Eun-Soo pretends to fall in love with him and attempts to marry him to become the stepmother of her daughter. (source:https://asianwiki.com/Lie_After_Lie
 
 

Sebenarnya baru satu episod. Dan aku menangis dah. 


Aku tak boleh tau tengok drama ada baby hidup susah ni. Aku rasa macam anxious lain macam tau. Tapi cerita ni memang best. Cuma masa aku tengok tu memang sesak dada juga lah. Aku beberapa kali ingatkan ni cuma drama sahaja. Mestilah baby tu ok je. Mak dia ada dan sebagainya dan maybe a few scenes tak pakai baby betul dan tangisan baby tu sekadar edit je. 

 

Aku dah perasan poster cerita ni lama dah, cuma tak tahu lah kenapa tak tergerak hati nak tengok. Mungkin bukan tengah mood sama kot. 

 

Episod first dia dah bikin aku menangis weh. Ayah dia mati, anak dia kena bagi dekat mak mertua, dia pulak kena tuduh bunuh suami dia. Padahal laki dia abusive nak mampus. Pukul bini dia time bini dia mengandung. Lepas tu cakap anak dalam perempuan tu bukan anak dia. Wah. MEMANG SETAN YE. Geram pulak aku. Emosi yeeee aku tengok episod 1. Tu pun tak habis sebab aku lapar, then aku keluar cari makan. 

 

Makin emosi bila makanan dekat dapur habis. Uhuks. Aku masak, aku tak makan. lkajbhflajhad. Hampir aku menangis gara-gara lapar. Last-last pergi lah aku mencari nasi goreng di petang hari bersama dik yam dan makan dalam kereta dekat taman permainan. uwee.  Bonus bersama dengan burger untuk aku dan benjo untuk adik aku. Alhamdulillah kenyang.

 

Ok, sekarang aku nak pergi sambung tengok dalam dua-tiga episod, pastu nanti aku datang sini rant. HAHAHAHA, dan aku sambung study. Ceyyyyy. Doakan guweee. Moga seketul Aina menjadi seorang yang rajin dan berjaya. Hiks! 

 

dan kebetulan pulak kan tajuk drama tu perangai macam aku, lie after lie. Sembang pagi tadi nak study, pastu sampai petang tak study. Dusta selepas dustaa. JDSJBDS. WHY AINA WHY? 

 

Akhir kata, korang jomlah tengok kalau nak merentan sama sama. Muah! ๐Ÿ’‹๐Ÿ’…๐Ÿ‘€


4 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

post-midterm

Aina Akmal 7 Comments

Assalamualaikum, 

5 minit juga aku menulis padam dan menulis semula. Bingung nak tulis tajuk apa. Nak cerita pasal pergi makan dengan shopping je. Tapi rasa macam susah pula nak pilih tajuk. Tak nak lah tulis tajuk berjalan-jalan dan makan bersama adik tersayang. Rasa macam buat karangan zaman sekolah pulak. Hehe. 

Aku tak tau lah bila berapa kali aku tulis aku nak buat comeback. Maybe I should just write whenever I want to write kot, instead of memang fokuskan diri aku nak menulis semula. 

Setelah berminggu-minggu aku berkurung dalam rumah disebabkan PKP 2.0 ni, memang tak ke mana lah cerita dia. Aku memang jarang keluar rumah kecuali ada perkara yang berkeperluan je. Memang sebelum pkp lagi pun aku bukan jenis keluar rumah sangat. Cuma bila tak boleh keluar dengan malas keluar ni tak sama. 

 
Keinginan nak keluar bila kena kurung ni lagi membuak-membuak. Tambahan pula, kawasan tempat tinggal aku pulak meman sebuah pekan yang kecil sahaja dan di kelilingi pokok-pokok,hutan dan sawah padi. 

Kebiasan aku selepas habis midterm dekat uni aku akan pergi makan-makan dekat luar. Tengok wayang ke, shopping ke atau apa-apa yang patut. Self-reward istilah orang sekarang ni panggil. 

Jadi minggu ni dan minggu lepas memang bersusun test midterm menanti aku. Barai sungguh. Penat menghadap komputer dan telefon. Rasa kematu pungkoqq ni duduk mengadap benda tu ja hari-hari. Tengok drama kat situ, tengok kerja kat situ, sembang kat situ. WOI TEPU OTAK NI WOI. 


Hari Rabu lepas aku keluar dengan angah (my sister). Aku dengan Angah ni kira partner-in-crime aku lah dekat rumah ni. Aku habaq kat ayah kata nak keluar. Ayah aku buat diam ja. Aku cakap dekat ayah aku, diam tanda setuju.Kena la jeling sekilas hahahahhaa, tapi kita kira YES la tu. Biasalah ayah-ayah. Tak cakap banyak en. 

Aku mula ingat nak pergi picnic la kononnnnnn. Kononnyaaaa. Akan tetapi kedua-duanya tak ada mood untuk berpanas-panas dan bersusah payah. HAHAHA. Nak makan dekat tempat aircond la cerita dia.

Setelah ditimbang tara, Seoul Garden menjadi destinasi pilihan. Huewhhehhe. Craving lama dah.. tapi macam macam halangan tiba. Huhuhu. 


Start makan pukul 7 malam. Keluar dari situ lebih kurang pukul 8.30 macam tu. Memang sampai tahap nak muntah la makan dekat situ. Kenyang betul. Tak main main. Masuk Kaison, hmmmmm barang comel-comel semua. Amik la 2-3 barang. Hehehe. Nda tahannnnn. Entah lah, apa benda lah yang aku amik. Selain eco, inilah adalah antara kedai berhantu jugak. 

 
Yang gambar kucing tu, tabung tau. Aku amik sebab RM 5 aja. HAHAHAHA. Comel dan murah! Hehehe. 

Sebelum kami borong satu Kaison dan beli kerana comel, lebih baik keluar cepat-cepat. Bahaya!


Pergi Typo. Lawa pulak eh tumblr dia. Tengah promosi pulak tu. Aku ni tahan diri dari beli shopping online macam-macam. Bila dah nampak depan mata ni.. uilbdhbdka. Aku macam tak leh nak control. End up aku beli la tumblr tu, dia panggil smoothie cup. Dah lamaaa dah aku teringin. Eheks!

Lookk at thisss beautyyy! Hehehe. Berat betul bekas ni. Silap hari bulan boleh la kalau nak buat angkat berat. Harga asal RM 75, tengah offer tinggal RM 45. Hehehe. Berbaloiiii kot ??? hsbhabhas. 

 



Then suddenly teringat Bath and Body Works.

Aku teringin nak beli candle Bath and Body Works. Banyak betul ehh kau teringin Aina. Uhuhuhhu. 

Sejak terjebak dengan scented candle ni rajin betul aku cari pasal candle. Fefeling romantic begitu dan wangi bilik tau! Aku hari tu beli yang murah-murah je dekat shoppe. Aku jadi macam adict sikit dengan scented candle.

Dari sales BBW tahun lepas lagi aku dah usha harga dekat website dia. Aku pun ada tengok yang personal shopper jugak.  Aku macam fikir banyak kali nak beli ke tak. Sayang duit betul. tapi teringin. tapi... tapi tulah. sayang...

Jam dah menghampiri pukul 9.30 malam. Sudah hampir closing time. uwuwu. Aku cakap dekat Angah, selagi tak tutup kedai, kita jangan keluar dari mall. HAHAHA. Cepat-cepat la kami pergi ke BBW. Masuk kedai tu kami bau macam ayam bakar sebab pergi Seoul Garden.  Keluar bau macam minyak wangi. Try macam-macam tester. 

Niatnya nak try bau je. Sebab first time pergi. Eh eh, keluar dengan barang pulak dekat tangan. Uhuks! Bila tengok online boleh je tahan, tapi dah pergi physical store ni... hmmmm. Habis saving aku. Bukan selalu pun pergi beli. Ayat sedap hati hiks. 

Cantiikkk kannnn??? ahhahahsbhshajs. bukan candle je aku beli, body mist pun akuu beli. Nakk cuba alasannyaaa. HBAHSH.




Nak sedap hati lagi rasa sayang dan serba salah ni, biarlah menyesal beli dari menyesal tak beli. Tapi masalahnya aku suka dengan semua tu. So... tak perlu rasa bersalahkan? Lama aku tak beli apa-apa untuk diri sendiri. Ceyyyy. Self reward gituh! 

Ok tu je kisah aku hari ni! Byeeeeee! Hehehe. Have a nice weeekend everyone! ๐Ÿ’‹๐Ÿ’”

7 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)