Wordless Wednesday : KESAN

Aina Akmal 0 Comments
















spread love ♥



0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Story-spamming

Aina Akmal 0 Comments



Sekarang dengan kehamilan teknolagi yang subur ni, makin mudah nak share cerita dan semua benda kan. Tak terlepas jugak diri sendiri ni, tambah-tambah dengan features Instagram dan Facebook story yang makin di update . tak lupa jugak whatsapp story dan snapchat,



Aku tak kisah pun orang nak buat insta-story ke apa ke, sebab kalau aku tak nak aku tutup. tak pun block je. malas nak bitter sangat life ni dan kutuk orang. karang aku dosa sorang-sorang. Hmm.

cuma...


macam mana orang lain boleh sentiasa berinsta-story-spamming,huhu, murung jap aku.  aku kadang cuba jugaklah nak buat. tapi kan, aku rasa macam bila aku sibuk nak berinsta-story ni, aku kadang rasa macam tak enjoy moment. I mean, every moment kalau aku insta-storykan, aku rasa macam tak best sangat.

Aku pernah buat, but the feeling kind of different sangat.

Bila aku keluar dengan member aku insta-story sikit aku rasa hambar, rasa macam tak puas jalan. Sebab aku tak share moment yang itu dengan mata hati aku.

tapi dengan family, aku jarang insta-story, and I feel like I'm living in the moment. Breath, feel, and remember it with heart. Madah bak hang.

aku buat jugaklah kadang-kadang, tapi sekarang aku kurangkan. Sebab aku cuba untuk enjoy with real people. not the virtual one.

i'm not trying to bash anyone k. please jangan terasa. huhu. 

and one more reason adalah, aku rasa macam life aku KALUT, KELAM-KABUT,SERABUT. hahahahaha. nak gambar lagi, nak makan lagi, nak berjalan lagi, semua benda nak buat. So end up aku malas . and sometimes aku malu jugek. hehehehehe. tambah kalau letak muka penuh screen, sys insecure sangat.

 

contohnya macam sekeping ig-story ni, topping pizza aku berterabur, tudung aku berlemoih (comot)


anddd the big reason is.

SAFETY! 

please girls...

korang nak update kemana korang jalan sekali pun tunggulah korang sampai rumah, atau korang dah blah pada tempat tu.

kadang tag sekali dengan location. weh, kalau orang dengki ni jangan weh, amik lah lah langkah berjaga-jaga. Risau weh. orang jahat ni kita bukan boleh detect pun.

"duh today ig, twitter, facebook is faster than gps"

aku rasa ada je macam aku, tapi its okay, kalau korang jenis update 24/7 tak pe. Lain orang lain lifestyle dia kan. hehe. chill okay? Korang yang mampu maintain lawa dan kemas time ig-story ni memang born with talent untuk amik gambar kot. Huhuk.

cute-life tips ; please try one day not story-spamming-ig-ws-snapchat-fb, you will find you actually had fun if you hanging out with your friends! :)

spread love! 


Don't forget to drop your comment and thought bout' story-fb-ig-ws-snapchat-ing.

0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Nasi ayam untuk adik

Aina Akmal 10 Comments


Assalamualaikum

Happy weekend gais. Semalam adik kembaq aku call suruh datang mai tengok depa dekat asrama.

Ayah tanya nak bawa apa kat depa ni, sebab depa nak makan-makan. Hari ni ayah aku beli bahan-bahan untuk buat nasi ayam, aku dah pesan siap-siap dekat ayah jangan kacau kakak dekat dapur. Sebab aku dah tanya nak masak nasi ayam resepi ayah ke, nak nasi ayam resepi internet je.

So ayah tak boleh kacau kakak dekat dapur yee!

Hehehe.

Jadi inilah hasilnya selepas beberapa jam bertarung di dapur...


..
..
..

cak!


 

aku tak tahulah sedap ke tak kan, hehehe tapi boleh lah untuk first time aku masak tanpa guide ayah. Pernah je masak nasi ayam, tapi selalu ayah akan datang kacau, so tak rasa 100% usaha jaya tu. hehehhee.

masa aku menulis ni, aku tengah tunggu ayah beli cili merah dan kicap sebab nak buat sos cili dan kicap untuk nasi ayam.


Ada lah rupaa kannn hehehehhe. :D


tapi adik aku yang baru lega demam tu makan cakap sedap, harapnya sedap betul lah. Makan sampai kenyang tau dik! Hahahaha, tak sabaq nak tunggu semua orang rasa nasi ayam gueeee. hehehehe.

so bye nak pergi sambung masak!


update//

nasi ayam licin semua habis sampai siap tapau bawak balik asrama lagi. hehehhee. imma happyyyyy.


10 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

My first tamagoyaki ever!

Aina Akmal 0 Comments

Around a few days ago, I went to a supermarket for a little shopping with my family after visiting my twin sister.

So while my parents looking for their stuff, I also busy looking for my stuff too. YAY! but I don't find what I'm looking for, instead, I found this..



The smol-rectangle-pan! 

I ask my parents can I buy this, cause I've been dying to try something new. I spent my time khatam all those cooking videos. So, rasa macam nak try one lah. Kasi chance lah.. huhu!

My parents tanya untuk apa, I cakap untuk goreng telur. Ayah cakap dekat rumah dah ada dah tu tak guna pun. I told him yang tu lain, yang ni lain. Yang ada kat rumah tu untuk goreng telur jadi telur bentuk bunga. hehehe.

Walaupun nampak macam tak beberapa bagi.. tapi setelah beberapa kali rayuan. Hakim bersetuju untuk memberi peluang. HAHAHA.


So, today I try it out.

Not bad kan? kan?




 Not bad kan? kan? 

Alah telur gulung je, japan & korea ada style masing-masing. So ni telur gulung 'o' and sedikit garam.
Gonna practice until the chicken go extinct HAHAHA!

Hehehe tu je from sys today.
spread the love

Don't forget to drop your comment. Have you ever try to do one?

0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Diet 404 error.

Aina Akmal 18 Comments

Assalamualaikum



2 hari berturut-turut aku langgar diet aku. Sebab both day my parents pergi beli laksa dengan mee kari. Selalu fav aku adalah mee kari tapi entah macam mana mee kari dia kurang menepati selera aku, tapi laksa dia memang sumpah sedap!

Bagi seorang yang bukan peminat laksa, dia berjaya buat aku jatuh cinta dengan laksa dan kuah dia memang buat aku sampai teringat-ingat lah pagi ni. Dulu kalau nak laksa sedap kena balik Perak dulu, sekarang bila-bila je boleh sebab dekat dengan rumah.

Sebab the only laksa yang aku suka adalah laksa Perak dekat Kuala Kangsar. Kalau balik sana memang tak beli la sebungkus sorang makan tu. Beli 2-3 kilo bawa balik Kedah. Sedapp kot. Sebab laksa dia pakai laksa tepung. Meleleh air liur aku pagi-pagi buta ni.

tapi tulah...

sedap makan sampai bila pergi timbang naik 1kg. Menangis melalak kejap lah kat rumah ni. Lepas tu dengan adik aku bawa balik donut lagi. Walaupun aku tak berapa suka sangat pun makan makanan yang manis ni, tapi donut J.CO ni macam-macam topping dia. Ada yang too nice je. Jadi aku rasa hujung je.

Lepas tu malam adik-adik aku masak maggi pulak. Ya allah. Dugaan gila. Rasa macam nak nangis.



Pagi ni tak timbang sebab aku takut aku menangis lagi.

Pagi ni nak pergi picnic pulak.. plannya nak buat ayam guring. MashaaAllah. Kuat sungguh dugaan nak diet ni. Fav aku tu. HUKS.

Rasa bersalah makan tapi tulah sedap, kalau tak rasa nanti strees. Hmmm ni kot orang panggil guilty pleasure.

Doakan saya kuat. Saia tak kuad awak. HUKS!

don't forget to drop comment below, share lah kot-kot awak ada pengalaman yang sama. hehe.


K. adios.


18 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Giveaway :Travel Totebag by Ana Suhana

Aina Akmal 6 Comments

Assalamualaikum

Heheh dah lama tak join giveaway. Selain nak meraikan rakan blogger boleh lah cuba mana tau ada rezeki join pagi pagi macam ni.


http://www.anasuhana.com/2018/02/giveaway-travel-totebag-by-ana-suhana.html 

jom join ramai-ramai, lambat lagi tu nak habis. :) nak join boleh klik banner / sini

6 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Sakit pinggang..

Aina Akmal 4 Comments

Assalamualaikum ♥ 

Semalam aku cuba betulkan sejadah, tapi aku malas nak tunduk untuk tolak guna tangan..

so aku loncat la atas sejadah tu nak bagi ke depan sikit,

sekali dengan aku kedepan. sebab sejadah tu licin.. aku hilang imbangan dan

BUK!

Ya allah, aku syak jiran aku ingat semalam mesti ada gempa bumi lah. 

masa kejadian berlaku, tak de sapa kat rumah. Jadi mengaduh sakit sensorang je lah. Sedap jugak bontot aku hentak kat atas lantai. Rasa macam nak terseliuh pinggang aku ni. Jerit tak bersuara jugaklah sekejap. huhuk.



 Lepas tu pagi ni nak solat subuh, sakit gila pinggang aku. Aku dah agak mesti side effect dia lambat sikit.

Aku tak delah sapu minyak ke apa ke, tadi teringat nak sapu lepas tu lupa balik. 

Hahaha, sekian drama aku untuk solat zohor semalam.. 

4 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Patut delete ke tak?

Aina Akmal 3 Comments

Assalamualaikum ♥

I just wondering, either I should delete my music folder or not. Ever since Spotify exists, I rarely use open my music folder. But deep down in my heart, I feel like sayang. I always download an album. It means the size of folder always extra size and it also in high-quality music. 

and 50% of them I never listen to, actually. It kind of wasting right?




 

DELETE? YAY OR NAY?

3 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Tutorial : Remove dashed line at footer

Aina Akmal 0 Comments



Assalamualaikum ♥ 



1. Edit HTML and find code  

.footer-outer {
 2. Buang code ni. 

 border-top: $(footer.bevel) dashed #bbbbbb;
 3. Preview, ok? Save.


p/s : dashed line yang ada kat bawah sekali (footer) kalau pakai simple template.

0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Tutorial : Change sidebar font

Aina Akmal 0 Comments




Assalamualaikum

So sis sambung bagi tutor,

1. Korang kena follow sini punya tutor. Kalau tak, inshaallah tak jadi.

2. Edit HTML  dan cari code ni,


div.widget > h2,
3. dah jumpa? dalam step pertama aku ada mention pasal second box kan? So copy and gantikan code


  font: $(widget.title.font);
 dengan  code yang dalam second box tadi. faham tak?

contoh :



and preview, tak de probs boleh save.

and kalau nak ubah size font boleh cari kod  h2 {


Okay tu jee. adios.
ada apa-apa boleh bantu aku bantu. 
 

0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Tutorial : Google Fonts

Aina Akmal 0 Comments

Assalamualaikum ♥ 

Malam-malam ni rajin pulak sys nak bertutor semua. Bukan apa, aku takut nanti kalau aku nak guna nanti aku lupa. Jadi dah alang-alang aku jumpa cara nak buat ni jadi marilah aku merajinkan diri. Walaupun aku tau zaman sekarang lagi suka pakai templete yang free tu. Semua dah siap.

Hahaha tapi bagi aku tak berapa nak best sebab guna orang punya kan, and sekali edit beterabur.

k, jom.



1. Pergi ke Google Fonts



2. Pilih lah mana-mana font yang korang minat then, klik + yang warna merah kat atas tu.

Bila korang pilih dia akan naik macam ni,


3. Tekan box hitam tu, and nanti dia akan naik macam ni. 
    Copy code yang ada dalam kotak pertama tu.
 

4. Theme >  Edit HTML > CTRL+ F

 <head>
5. Paste code tadi tu di bawah <head>

6. Cari code </head> dan copy & paste kan code </link> atas code tersebut.


7. then boleh lah copy code dalam second box.



0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

After years...

Aina Akmal 4 Comments

Assalamualaikum

Beberapa hari lepas ada orang tweet pasal drama apa tah yang kat TV3 yang baru tamat tu. Yang ada watak Hanan apa tah.

Aku tak ingat bila kali terakhir aku layan drama melayu. Kalau aku layan aku tak pernah tengok satu cerita tu sampai habis. Selalunya aku biarkan dia tergantung sepi macam tu. Sebab dulu-dulu maybe aku prefer novel lagi dari layan drama.

Sekarang ni, aku malas nak baca novel dan dah lama aku tak membeli buku. Kalau aku beli pun, aku baca tak habis. Entah kenapa, aku tak minat dah baca novel sangat. Maybe aku lebih suka baca pengalaman kehidupan orang lain macam Pelukis Jalanan, DiAgnosis dsb.

So semalam aku saja la gatal tangan tengok drama tu, dalam satu episode.

5 minit... 

10 minit... 

15 minit...

Aku mula menguap. Hambar nak mampus. Memang aku tak boleh go lah, aku skip sampai part last. Boleh agak dah cerita dia. Tak tau nak tengok macam mana. Langsung tak menarik perhatian aku. Memang hambar sangat.

 Bila start je aku dengar "Dato...blaa..blaa"



Aku buka pulak cerita yang Farid Kamil berlakon plak. Hmmmm. Episode 1, 5 minit kemudian aku tutup.

Susah sangat aku nak tengok drama Melayu.


Sudahnya aku tutup semua cerita tu, layan kdrama aku yang baru download.
Banyak sangat kdrama and movie aku, sampai aku tak tahu nak start yang mana dulu. Huhuhu.

k tu je lah aku nak report.

sekian,
dari seorang manusia yang cuba layan drama melayu setelah beberapa bulan tv di rumah meletup tak tukar-tukar. 

 


4 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Tutorial : downloadable file at Google Drive

Aina Akmal 2 Comments



Assalamualaikum

So today, I'm gonna teach you how to make your files can be downloadable at Google Drive.

1. First of all, open your Drive. So this is your Drive look like.

 

2. Click 'NEW'  > Upload File/Upload Folder


3. Go to your files, any files that you want to make it downloadable and right click. 

4. Select get sharable link

5. Copy the link.


6. So you can put anywhere, on your blog , facebook or etc because everyone with the link can download the file.


Don't worry, your other files won't be seen unless you make it shareable. 

Okay, bye bye.


Lemme me know if I can help you with anything else.

Sorry for my grammatical error, cause I'm still trying to write in English. 



2 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Ask me!

Aina Akmal 1 Comments


Assalamualaikum ♥ 

 I just wanna tell you guys, if you guys have any question to ask go ahead and spill it on my ask.fm.

Jangan malu-malu,
jangan segan-segan
Kalau tak tahu,
InshaaAllah saya tunjukkan.

(I just made the pantun. *seal claps*)


https://ask.fm/AinaAqmal
click image if you wanna ask me. :)



If you guys nak request tuto pun boleh, mana yang I mampu bantu InshaaAllah I bantu.  Okay tu je. 

Have a nice weekend gaiss! 



1 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Tutorial : imageless social media icon

Aina Akmal 6 Comments



Assalamualaikum and have a bless Jumaah' everyone!


So, today after a few week of not blogging I'm gonna share with you guys about how to make image-less sosial icon.

WUTT?



Okay basically, you guys don't need to use image in any type of format like jpeg, png or etc. Just using a few word and tadaa! You got to backlink with your social media.

Here the LIVE PREVIEW 


1. Copy this code



 

2. Layout > add gadget >  Paste the code

3. SAVE!

NOTE : 1. you can edit this code in at >>here<< 
            : 2. replace #FFD5E4 with other code for variety of color, you can find it >>here<< 


That all for me for now. Okayy thankk you. Bye bye.  




 

6 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)