Kisah BBW

Aina Akmal 1 Comments






Assalamualaikum semuaa!

Hari tu, masa minggu final exam, aku lari balik ke rumah kejap. Sebab paper terkahir aku pada 2 September 2019. So memandangkan aku ada gap lebih kurang 4 hari, aku terus kemas barang-barang semua dan balik ke rumah dalam pukul 10 malam.

Aku balik secara suprise la kononnya. HHAHAHAHA. Memang parents aku terkejut la cerita dia, sebab aku buat prank.

Salah satu sebab aku nak balik awal adalah, aku nak pergi Big Bad Wolf. Seumur hidup aku tak pernah pergi pun BBW ni. huks. Dulu ada rombongan sekolah pergi BBW ni, tapi bukan rezeki aku nak join sekali.  Selalunya BBW ni buat dekat KL la kan. Tak silap, ini adalah pertama kali buat BBW di Kedah.

So dia punya excited tu lain macam!

Sekitar pukul 8.30 aku bersiap-siap untuk pergi ke BBW pada tarikh 30 Oktober. Aku tanya member aku kot-kot ada yang nak pergi. Tetapi kebanyakkan masih ada di kampus, dan ada yang tidak mendapat keizinan parents. So, aku ni dah biasa jadi lone ranger. So tak kisah pun pergi sorang-sorang.

Jadi... al kisah...

Kisah 1

Sebelum aku bersiap sepenuh, aku ws la kawan aku sorang ni. Aku ada hantar iklan pasal bbw. Dekat iklan tu...

Rupa-rupanya tarikh mula adala 31 OKTOBER! HAHAHHAHAHA!!!

Aku dah hampir nak pakai baju cantik-cantik dah woi! Nasib dia tegur woi! Kalau tak aku dah sampai sana murung sorang-sorang lepas tuuuu hahahahhahaha. SEMANGAT kakk oiii!!!

Tengok lah ni SS aku nih. Penat tauu sedih camni. T_T




Jadi keesokkanya harinya, berpuluh-puluh kali aku buka phone dan check kalendar. Nak tengok tarikh. Adakah benar hari ini 31 Oktober. Siap aku tanya mak ayah aku lagi. Tanya kawan aku. Supaya aku tak hidup sehari awal.  Huks.

Setelah aku meyakinkan bahawasanya yang haritu ada 31 Oktober, barulah aku bersiap. Dalam 9.30 am aku bertolak pergi ke sana. And kali ini aku tak bersendirian sebab Dik Yam turut serta. Dia tak start cuti sekolah lagi pun. Dia demam. Tapi dah kurang. Aku kena paksa bawa dia sebab tak de sapa nak jaga dia.




Ngam-ngam je aku sampai tu, terus aku boleh masuk. Aku ingat aku dah awal, rupanya ada lagi awal dari aku. Siap beratur. Tsk. Bagus.

Masuk-masuk je memang aku macam jakun sikit lah. Tengok buku-buku English semunya RM 10 je wei. Aku memag nak baca English novel, tapi selalalunya mahal sangat. Rasa macam better aku beli makanan je tau dak. HAAA. RM 50 boleh beli KFC snaker box 5 kotak. Jadi sebagai seorang student yang kuat makan, aku lupakan niat aku nak membeli novel eng.

Aku masuk pukul 10 AM, keluar 12 AM. HAHAHASHSDAK. Tak delah. Keluar pukul 12 PM. Memang tak sedar masa berlalu dalam tu. Sampai aku lupa yang adik aku ni tak sihat. Ya allah. Kejammnya aku. Bila aku tengok muka adik aku pucat barulah aku bawa mengucap. Kalau tak hmm. Mungkin esoklah aku keluar. Mungkin. Sempat lah aku lari keluar kejap belikan dia air dan roti buat lapik perut.

Setel bayar semua, aku pergi simpan buku dekat kereta.


Kisah 2


Tapi kan...

sebelum aku nak pergi kereta ada seorang salesgirl ni tahan aku.


Salesgirl : Akak ada anak yang kecik lagi tak dari yang ni? *Sambil dia tunjukkan adik aku yang umur 9 tahun.*

Me : AND I WAS LIKE....






Salesgirl : ...ohh adik ke? Sorryy sorry!

Me : *crying inside*


The girl tried to promote buku kanak-kanak yang macam ada bunyi-bunyi tu. ahahahhasa. Pedih sis.

Jadi, I pergi membawa diri dan adik I untuk makan tengah hari dekat medan selera Tesco tu. Sambil membeli tealive dan memujuk jiwa. Eheks.




Adios babes


1 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Movie Date - Ejen Ali The Movie

Aina Akmal 2 Comments



Assalamualaikum and haiii gais.


Tengah buat apa tu? Musim-musim cuti ni kemana korang berjalan. Aku habis jauh ke dapur. Rasa nak tempat sejuk sikit masuk bilik air. Faham tak korang nih. Bahasa mudahnya aku duduk rumah je. Hiks. Tak ada bercuti kemana pun, walaupun aku cuti sem dan adik-adik aku ada di rumah.

Tetapi sebelum cuti sekolah bermula, aku dah berjanji dengan adik-adik aku untuk bawa dorang tengok wayang. Ejen Ali The Movie of course. So memang setiap hari dok mai merap orang Kedah kata. Buat rayuan macam-macam suruh aku bawa.

Aku sebenarnya malas pergi hari minggu sebab nanti ramai sangat orang. Tak seronok. Jadi pada tarikh 9 Disember baru-baru ni aku pun bawa la angkatan tentera kecil. Aku tempah pukul 10:40 pagi sebab tiket murah. Hehehe. Jimat banyak kot tengok pagi-pagi.


Sampai di sana, popcorn di usung masuk. Untuk diriku chicken popcorn diseledup masuk dalam handbag macam biasa. Makanan wajib beli tau. Kalau tak nanti tak fokus cerita sebab asyik bau makanan orang. Jadi bekalan selama 1 jam 30 minit ini besar peranannya.

Aku tak akan beri sebarang spoilers walaupun ramai sudah mengetahui ceritanya. Tapi terus terang, sekitar 10 minit pembukaannya sangat membuatkan aku duduk melekat bagai digam di kerusi. Memang padu sungguh cerita dia.

Pada aku, Ejen Ali ini sebuah cerita yang mesejnya untuk orang dewasa. Sebuah cerita kedewasaan. Perasaan dan emosinya sangat diperhalusi. Kicauan ini cukup menjelaskan apa yang aku cuba sampaikan. 





Selesainya tayangan aku bertanya kepada adik bongsuku. Cik Yam, 9 tahun. 


"Adik faham ke cerita tu.."

Mukanya dikerutkan. Tidak faham atau tidak menghayati itulah tanggapan aku. 

"Abang sebelah adik tu bising,adik stress." 

Fokusnya terggangu. Patutlah. Kesian dia. Kemudian aku menceritakan bagaimana jalan cerita supaya kanak-kanak sebesar itu memahaminya. 

Namun rata-rata yang menitiskan air mata ialah orang dewasa yang menontonnya. Adik aku yang si kembar, 15 tahun tu. Sok sek sok sek menahan hingus. 


Dan yang paling penting. Semua OST filem ni memang jadi kesukaan. Seminggu demam kat rumah ni. Asyik ulang lagu yang sama sampai penat. Sumpah best cerita ni. Rasa macam nak repeat lagii! Mana yang tak tengok lagi tu, pergi tengok. Kita support filem lokal kasi up! Jangan keluar awal. Tonton kredit sampai habis. 


Oh sebelum terlupa, masa tamat aku rasa nak tepuk tangan. Sebab best sangat! Menitis jugaklah setitis dua air mata jantina aku ni. Tak boleh nak lebih-lebih sebab aku kena drive. Hehehe . 



Pesanan khidmat masyarakat;

Kepada yang menonton wayang tolong la hormat orang lain. Kalau nak komen apa-apa, balik rumah cerita. Yang pergi tu semua inshaa-allah tak pekak dan tak buta. 


Akhir kata, rate memang bintang penuhh dan majulah industri animasi untuk negara. UWU. 
spread love

2 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Do & Don’t’ Waktu Travel

Aina Akmal 1 Comments




Assalamualaikum and hello gais. 


So hari ini tanpa membuang masa, aku nak share tips travel dengan korang. Yelah dah masuk waktu cuti bagi seluruh kawasan Malaysia dan sama waktunya denganya kannn? Yang dah dapat result UPSR, yang dah setel PMR, yang bakal nak habis jawab SPM, yang bakal final. Boleh dah slow-slow kita kayuh tengok pasal travel. Kannn kannn?



Korang suka travel kan? Tipulah kalau kata tak. Kebanyakan daripada kita kalau ada duit lebih mesti nak travel. Tu je cara untuk kita bebetul rehatkan minda daripada kesibukan kerja atauapun belajar. Travelling ni sebenarnya bagi kita ketenangan walaupun dalam kepenatan. Kadang-kadang penat tu hilang sekelip mata bila kita gi bercuti ni. So, aku nak share lah sikit benda yang patut and tak patut kita buat masa travel. Yelah ada kala, kita rasa benda yang kita buat ni dah okay da tetapi actually ada yang lagi okay daripada tu.



Compare harga tiket flight

Ini perkara yang paling utama yang perlu kita buat terutama untuk yang nak travel oversea tu. Kebanyakan kita hanya survey 2 3 airlines je sebelum beli tiket dan semestinya kita suka beli tiket Airasia sebab nampak murah. Kita lupa sebenarnya dalam dunia terdapat banyak lagi pilihan airlines yang boleh kita cuba. Antaranya Qatar Airways flight booking ni walaupun sekali imbas kita akan rasa mahal, tetapi cuba kita comparekan dengan other airlines yang kena add on luggage and meal mesti korang rasa ia agak berbaloi sesuai dengan servis dan keselesaan yang kita dapat. Banyak website yang boleh kita guna untuk buat comparison ni sebenarnya tetapi yang paling aku rasa best guna ialah Traveloka. Sebabnya Traveloka ni bukan je bantu untuk kita pilih airlines malah kadang-kadang siap ada promo lagi. Sebagai contoh kita boleh dapat cheap flights to Bali deals dengan harga yang berbaloi dekat Traveloka ni nanti. Just kena rajin explore lah.



Cuba avoid guna teksi

Bukan aku nak berat sebelah ke apa tetapi memang hakikat yang harga teksi agak mahal berbanding transport-transport yang lain. Kalau ada pilihan public transport or kereta sewa ke aku rasa ia lebih berbaloi. Namun, kalau dah takde pilihan lain memang tak dapat elaklah kan tapi pastikan teksi tu gunakan meter ya. Hal ini disebabkan di kebanyakan tempat, kalau pemandu teksi ni tengok pelancong je mesti ada je yang ambil kesempatan untuk charge lebih mahal malah kadang-kadang sampai double daripada harga asal.



Buat itinerary 

Kita mesti nak perjalanan kita lebih teratur kan? So pastikan kita plan perjalanan kita dengan baik daripada satu tempat ke satu tempat yang lain. Supaya kita tak membazir masa di atas jalan semata-mata. Kalau hari tu kita bergerak ke selatan biarlah tempat yang kita pergi tu semua menghala ke selatan. Nampak lah kemas sikit aktiviti kita tu. Namun, jangan lah juga terlalu rigid dengan apa yang dah kita plan tu. Nama pun plan kan, ia boleh berubah mengikut keadaan. Kalau kita rasa ada benda yang tak kena atau ada perkara yang tak dapat dielakkan kita boleh je ubah itinerary asal kita tu, janji masa kita terisi dengan baik. Janganlah sampai dah pergi jauh-jauh sampai Jepun, Korea semua tu at the end kerjanya asyik tidur je. 



Cuba makanan tempatan

Dah pergi tempat orang tu, takkan lah kita nak stick asyik makan masakan kita je. Cuba lah sesekali makanan tempatan supaya kalau nanti orang tanya, tahu lah kita macam mana rasanya. So, sebelum pergi pastikan kita dah kenal pasti awal-awal tempat yang menyediakan makanan halal supaya memudahkan kita nanti. Kalau kita jenis traveller yang ada bajet tertentu, bolehlah juga kita bawa makanan yang ready to eat daripada Malaysia sikit supaya tak ada lah hari-hari kita makan makanan sana. Nanti takut tekak tak boleh terima, makan roti jelah pulak kita. So, sediakan paying sebelum hujan.



Belajar Bahasa asas tempat dituju

Aku yakin, kita pun sangat seronok kalau pelancong asing datang Malaysia boleh cakap Bahasa Melayu walaupun hanya perkataan asas macam ‘terima kasih’. ‘sama-sama’, ‘minta maaf’ dan lain-lain. Begitu juga penduduk tempatan negara lain, kalau dengar kita bertutur dalam Bahasa ibunda nya walaupun mungkin sebutan kita tu ke laut. Ini sangat bagus untuk kita buat, terutama untuk negara yang tidak fasih berbahasa Inggeris kerana teguh memartabatkan Bahasa mereka sendiri. 



Orait itu je dari akuuuu untuk tips hari ni. Mogaaa berguna buat semua yang nak berjalan jalan nanti. Ole-ole untuk I jangan lupaaa! 

spread love ♥


1 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Final

Aina Akmal 0 Comments


Assalamualaikum gais, it's me Aina. 

This is just a quick update in case you guys are missing me. Ehek. Kidding. Actually aku sekarang di bulan final. Ye. sedar tak sedar aku dah nak habis sem 1. Aku tak tahu apa yang aku buat sepanjang sem 1 ni sampai tiba-tiba dah final.

I'm not ready.  SUMPAH. 

2 hari lepas aku ada paper System Computer and Organization. Entah pebende aku jawab dalam tu sampai aku rasa yang aku ni sebenarnya tengah tempah tiket untuk ke alam barzah. Wu kelas kau jahh bahasa. 

Sebenarnya aku macam excited , semangat dan tidak semangat dan sebagainya. Mixed feelings bak kata omputih. Aku semangat sebab aku nak exam dekat dewan besar. Tapi aku tak semangat sebab aku jawab macam ayam. Entahlah. Moga berhasilah hasil gorengan aku yang tak berapa nak nice tu. 

Walaupun sebelum ni aku pernah asasi dekat uni aku, tapi feeling dah naik degree ni lain. Lain sangat sampai aku rasa macam... aku nak patah balik masa. Aku nak pergi balik asasi. 

Asasi dulu walaupun stress tapi best. Semua best. I miss old good times. Sobs.. sobs...sobs.. 

Budak-budak satu kelas aku semasa Asasi semuanya ambil subjek business, islamic banking dan sebagainya. Dan aku langsung tak berminat dengan course-course tersebut. Oh my god, I hate just by thinking about it. Aku time asasi dulu belajar asas marketing pun rasa macam nak terjun tasik. So aku sorang je lain. Amik IT. Pebende tahhh. aghabkakjsbkas. stres mak!

Oh yeah back to topic, final.



Final aku sebulan. Dah macam nak SPM kan. lol. Aku pun kebetulan start tarikh final sama dengan budak budak SPM tahun ni. 2 Nov ni habis. Yiehahahahhaa. 

Doakan paper aku yang seterusnya. 

Programming

Omghbhkdbakjsd. Baru tulis je aku dah ketaqqq lutut wei. Tak masuk dewan lagi. Dulu aku belajar main-main je, untuk fun-fun. Rupanya programming ni banyak bahasa wei. Noobbbb sungguh seketul insan bernama Aina ni. 

Bila belajar untuk segulung ijazah dengan keseronokkan sendiri ni lain macam faham dia. Sebab yang satu boleh suka hati nak faham macam mana sebab tak de sapa check, yang satu lagi stress dia tak boleh bawa bincang. 

Error dia sebab tertinggal ";"  tertinggal tu je weih. Dia punya maki tu macam ya tuhan. Biarkan aku simpan sahaja di dalam hati. Karang berdosa korang ikut aku maki. Kalau boleh nampak tulis hello world pun aku dah rasa macam hacker sejati dah. 

Tu belum tulis coding untuk pengiraan. uwu. pintar sekali kurasakan diri ini. walaupun akhirnya coding haram tak boleh pakai. HAHAHAHAHAHAHA. 



Actually banyak lagi paper, tapi paper ni dia seram dia macam lain macam tauu. Yang faham tu meh doakan saya. uhuks!

untuk paper math tak de la rasa stress sangat, walaupun aku tak terror mana pun. TAPI , setakat nak hidup tu inshaaAllah boleh. muahahhaha. btw, I'm in the middle of re-do my assignment because assignment aku macam trash. God. Thanks madam. Love you. uhusk. 

Kbai gais. I feel good after rant. OK. My assignment is waiting. hik hok.

0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

How I overcome my fear to talk infront people.

Aina Akmal 3 Comments



Assalamualaikum and hello gais.



I'm sorry if I not replying your comment or visit. All my post have been scheduled. Thank you for dropping by. Love yaa.  Muah!


 So, I just want to share my experience. How I overcome my fear to talk in front of a lot of people. It's not like I can be 100% confidence in front of audiences, but I'm not shaking hard as before. I'm not stuttering so much. For me, much better than before.

I've been tried to overcome this fear ever since I was 13 years old. I'm truly scared to talk in front of audiences. I forgot what I want to say, I don't do eye contact with anyone. Yes, that was me. A few years back then. Even I was a school presenter for a speech competition. I'm joining the competition because I want to face my fear.

Years pass by.

I learn slowly.


So now I can speak comfortably and less stuttering.


1. Research and study

This is the first step when I've given a task. I do some youtube-ing, google-ing. If possible read journals or article related to the topic you were assigned. It's ok to dig deeper. CONQUER YOUR TOPIC.

2. Make notes

I prefer to write in books. Bring out the important things, highlight it with the highlighter. Make a simple opening speech, jot down the important context.


3. Imagine & Practice

I do this when I'm taking my bath. Under a shower. I berlakon sorang-sorang. It doesn't matter where you want to imagine. But I do that in shower. I practice in my room, in front of some close and supportive friends.


4. Doa

Yes, doa. Whatever we do, ask Allah to help us in evey single thing we do. I pray to Allah, minta Allah berikan kefahaman kepada orang yang mendengar and as for me, Allah buatkan apa yang I cakap susun teratur. 


Extra tipss!

If you jenis nervous ketaq satu badan, bring along a pen, or book to make as your company.  Or if you seorang rabun, take of your spectacles. So you see less people. //this tips can't be applied on me since I tak rabun, but one of my lecturer's student dah try. soooo why not. ehek.


Soooo what's your tips to overcome your fear? Dropp yours! :D

Adios love, 

3 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Starting Point.

Aina Akmal 4 Comments


Assalamualaikum and hello guys. 

Sebenarnya aku ada satu benda nak share. Lebih kepada pendapat aku tentang sesuatu.

Starting point. 

Pernah dengar? Ini bukan pasal starting point dalam pertandingan larian atau sebagainya. Yang aku nak cakap ni, pasal starting point kita dalam kehidupan. Bagaimana perjalanan normal kehidupan seseorang sejak lahir.  Starting point seseorang dari segi pendidikan. 

Bila kita baca berita tentang pelajar yang miskin atau susah berjaya, kebanyakkan kita akan berasa kagum dengan pencapaian pelajar tersebut. Kita merasakan dia sangat hebat. Berbanding kita mendengar kejayaan seorang pelajar yang datang dari keluarga have-have kata orang melayu.


Sebab?


Kebanyakkan orang susah hanya memikirkan bagaimana nak berfikir untuk esok hari. Macam perumpaan yang kita selalu baca tu, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Duit yang dorang dapat untuk sesuatu pekerjaan cukup sekadar untuk beli beras pada hari itu dan sebagainya.

Jadi untuk sesetengah orang yang susah, bukan salah mereka jika mereka berfikir lain dari orang lain.

Kerana mereka selalunya mempunyai minda survival.

Calculationnya macam ni.


Pendidikan = Duit


Tak payah nak bayang universiti. Sekolah rendah nak masuk pun kena duit banyak dah. Alat tulis, buku tulis. Pendidikan ni memang memerlukan kos.




Berbeza dengan keluarga yang have-have ni, kelebihan mereka jauh ke hadapan. Lahir-lahir dah ada buku kiri kanan. Dari mak dah pregnant dah buat macam-macam. Pergi segala kelas yang wujud untuk kebaikan anak dan ibu. Sejak dalam perut lagi, minda sudah di didik dengan pelbagai perkara.

So tak mustahil pun kalau mereka yang selalu score up atau sebagaimananya.

Duit tidak menjadi masalah kepada dorang. Dorang boleh je nak cari tutor dan sebagainya untuk membantu pendidikan anak-anak dorang.




Yes, aku faham ada yang jadi sebaliknya untuk dua-dua golongan ini. Tapi, aku cuma bercakap berdasarkan pengalaman kebiasaannya seseorang itu. Apabila starting point setiap orang itu sudah berbeza, jangan expect kehidupan seseorang akan sama satu sama lain.

But, everything depends on us. Kalau dah kaya, dah ada kelebihan semua tapi tak reti bersyukur pun susah jugak. Kalau dah susah tapi tiada kesedaran dalam diri sendiri pun susah..

Jadi, inshaa-Allah tak kisah lah di mana pun starting point kita dari segi pendidikan. Semoga kita semua istiqamah menuntut ilmu dan sayang ilmu. Acewah. gitcheww Ustazah Aina. Muehehe.


Ok tu sekian pendapat saya hari ini, by the wayyyy share with me pandangan korang tentang perkara ini. 

spread love

4 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

JJCM : Ezy Delites Cafe

Aina Akmal 2 Comments



Assalamualaikum and hello gaiss.

Sooooo, baru-baru ni aku ada pergi lepak satu cafe yang ala-ala hipster ni. Actually nak ke sini memang unplanned gila. Sebab aku yang pertama sekali, long-short storynya, member aku nak belanja. Keluar je dari Exit Tol Sungai Petani Selatan, terus aku park di bahu jalan. Memikirkan kemana kami mahu mengisi perut yang kosong.

Tetiba aku teringat ada satu kedai ni, aku punya naqibah usrah ajak aku pergi tapi sampai sekarang tak de peluang nak pergi lagi so terpaksa tangguh dan tangguh sebab masing-masing busy dengan study. HAH. Amik kau, aku rap terus.

So without wasting our time, kitaorang terus google location and follow maps dan Alhamdulillah sampai dengan jayanya.

Macam ini lah rupa kedai tersebut.



Judging from the outside boleh agak makanan dia berapa kan? Harga dia memang a bit pricey for student macam kitaorang ni, tapi still affordable. Saja-saja nak try kan? Apa salahnya kan kan kan?



Chicken Chop with Black Pepper Sauce and Grilled Chicken with Black Pepper sauce 

Chicken Chop and Chicken Grilled
PRICE : RM 12.90 each //(If I'm not mistaken) 

Tbh, I lagi prefer chicken chop dekat my hometown because selain harga dia murah sikit, ayam dia lebih juicy instead ayam yang ni a bit dry so I macam tak feeling sangat nak makan dia. Boleh je nak repeat kalau dah teringin sangat kan? But depends on people. For chicken grill dia, I memang prefer sini. tetiba je I, hahahahahha. gedik. But honestly, chicken grill dia better dari chicken chop dia. 



LOOOKK AT THE PIZZAA! 

Classic Pizza 

RM 14.90 - //(If not mistaken tooo)


Pizza ni. Sumpah. BAE. GILA. OMGS. SEDAP SANGAT. Actually I macam tak tahu nak makan yang mana dulu ok because both are my fav. Tapi. Tapi. Tapi. Pizza ni buat I makan bergilir-gilir dengan chicken chop I, because I can't chooosee?!  

Sebabkan base dia nipis, and you can taste semua cheese and chicken yang dia letakkan di atas pizza tersebut. Crust dia memang crunchy. Bayangkan panas-panas makan. YOU RASA? WOHSHBJ. I'm going to repeat this soooo soooo much. Sedap sangat. 


And lastly for our beverages, my friend choose classic Iced Lemon Tea (RM 5.90) and I choose Mix Berries (RM 7.80). 

Iced Lemon Tea was okay. Just like mamak and homemade drink yang selalu kita buat. Nothing special. So I was wondering the taste of Mix Barries... OMGS. I wissh I order air kosong je. The taste rasa macam ubat batuk kanak-kanak? Something like that? So I memang main telan je. Another time I datang, I'm going to taste another drink. No Mix Berries for me anymore!

Kawan aku pun dah gelak sakan tengok aku minum ubat batuk. 

Anywaayyy, overall aku puas hati gila lepak dekat sini. Oh lupa, fries dia sedap gila. Aku rasa macam nak datang beli fries. Tapi fikir jauh gila nak mati. Better aku balik goreng kat rumah je la. Sumpah friess dia da boomm. ehek. 

Staffs are so friendly and kind and they played some good songs. and you eat in a cozy environment. 

They accept card! :D 

So around RM 52.00 for both of us. 


Okay, lemme know mana tempat makan yang best lagi so that, ME AND MY SQUAD boleh makan-makan. wwhehehe. 


2 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Bakor Satey.

Aina Akmal 4 Comments



Assalamualaikum gais, and hello uwu. 

Sudah hampir seminggu aku bercuti tapi tak de benda yang produktif yang aku buat sepanjang minggu cuti ni. Niat tu dah ada. Sumpah dah ada. Aku nak buat notes aku, aku nak buat assigment aku, aku nak buat artikel aku. Aku nak study programming. Tapi.. tapii.. semua tu tinggal kenangan je weh. Satu habuk, pun tak buat. Anyone bagi tips sikit?! Stresssss nih. Stressss. ARGHHAKKHLASD. 


Anywaayyyyy, malam raya baru-baru ni, family aku ada buat bakor-bakor sikit dekat rumah. Tak delah panggil orang semua. Just saja seronok-seronok antara kami ahli keluarga. Yelah.. kitaorang tahun ni tak gerak balik ke Perak. Sebab raya Aidilfitri baru ni dah balik dah. So yeah. 


Actually this is my first time and my dad tooo bakar satey. Hehehe. He googled the recipe cause you know daddy got swagg gittew. Mana main buku resepi sekarang. Kalau leceh sangat ayah akan youtube je semua benda. Ayah teringin sangat nak makan satey and kuah kacang. So ayah incharge in kuah kacang, and aku incharge dalam pembuatan satey. Acewah. Sebenarnya aku 70% dalam pembuatan sate, and ayah 30%? ahaks. 

In the making of satey gergasi. uwu


Jadi, pada waktu pagi, kitaorang perap je ayam dulu, dan bercadang untuk bakar pada waktu malam. Aku dah cakap kat ayah, part membakar serahkan kepada kakak. Kakak dah pandai bakar-bakar dah sekarang. Aku dah tak noob dah part bakar-bakar ni. Cantik je masak. Hehehheeks. Actually this is my second time bakar.. first time ritu main try je. Mujur jadi. Uhuk!


And of corse thanks to all my sisters yang incharge dalam bab-bab mengemas rumah dan dapur dan kawasan pembakaran. 

Btw, satey ni special sikit dari satey biasa. Besar dia kemain besar tau. Dah sama panjang dengan tapak tangan aku wei. 


Kelebihan : cepat nak cucuk, cepat habis. HAHAHAHA

Kekurangan : lambat nak masak, rasa tak cukup. 


Yelah, kalau ikut resepi boleh dapat 40 cucuk? Tetiba jadi 27 cucuk something untuk seekor ayam. HAHAHA. Memang besar cerita dia. 


I can smeelllll this pictureee. welp!

and I guess it turned out well for first-timers like us? uwu. *clap clap* 

//sorry gambar tak berapa nak lawa. ahahaha. yang penting sedap. meuehehhee. 

btw, kuah kacang ayah sedap nak mampus. aaaaa. cravingggnya. makan dengan nasi impit dan juga timun. uwu. HEAVEN.


TASTE GOOOD! DAYYUUMM. // LOOKK HOW BIG THE AYAMMM WAS. OMGAHBJAKK

SOOOOO, I'm going to say bye bye here. muah muah. heheheks.


4 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Goodbye, Aspril.

Aina Akmal 0 Comments




Assalamualaikum peep, it's me again. AINA. UWU

Dah lama sebenarnya aku nak buat post pasal ni. Pasal asasi life aku yang berkahir dengan jayanya. Foundation life yang banyak mengajar aku pelbagai perkara dalam kehidupan. Bertemu dengan kawan-kawan yang lebih muda dari aku kebanyakkannya. Budak-budak lelaki yang annoying gila tapi baik hati la jugak kadang-kadang.

Kita semua berjumpa secara tak rasmi pada 31 June 2018. Perkenalan tidak rasmi semua orang. Kita (Asasi Pengurusan intake April) tak ramai macam budak Pengajian Islam. So pergi mana-mana rasa macam asyik terserempak dengan muka budak budak inilah. Pergi pasar malam terjumpa, pergi kelas jumpa.

Sejarah nak dapat seketul gambar ni pun panjang. Susah betul nak ajak budak lelaki bergambar sekali. Bukannya kitaorang nak buat benda bukan-bukan pun. Ambil gambar sekali sebagai tanda kenang-kenangan je. Sebab sem 1 dan Sem 2 semuanya tak nak ambil gambar sekali. Mujur dahh sem 3 dengar cakap. Geram betul sis.

So inilah barisan kawan-kawan aku yang banyak membantu dari segala macam hal. Time kereta bateri habis, sanggup datang tolong. Kereta rosak, mai pick up aku dekat rumah sewa. Barai buat tutor sama-sama. Barai buat assigment. Buat kerja gila last minute. Sumpah rindu. Aku lah manusia yang paling terkesan sekali merindui dorang, sebab aku dah course lain. Dorang mostly course sama.

Dear Aspril, 
If you've ever come across my blog, thank you for creating memories for 1 year. To be honest, I was scared to go enter a new life. A new chapter. But you guys cheer me up when I was down. You guys make my life colorful. You guys bring out the best of me. I meet my new me. I meet a good lecture tooo!! Thank you so much, my lovely lecturers. My prettyy girlfriends and my annoying boy-friends? Luls. 
I never thought I will make it today without you guys. Eventho, I still have a long way to go. But you guys give me a new best first chapter in university life.  I love my girl friendsss of course and all my lecturers. 

Sorryy kalau tercrop. ehek. 


Yang ni je aku nak share hari ni. Ayah aku dah panggil suruh cucuk sate. uwu.

Salam Aidiladha babes! 


0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

SPM {FAQ} #calonpersendirian

Aina Akmal 0 Comments

Assalamualaikum and hello there. 

Aina is here! How are you peep? I hope you guys are doing great cause me love you guys so much. Hiks. 

Okay btw, I want to straight up to the purpose of writing this entry. 

I have been receiving a lot of DM and emails bout my SPM as calon persendirian until today. First of all, I'm sorry if I'm not replying your dm, comment, and email. If you comment on my blog, no notification will notify me unless I log in into blogger account. Same goes to my email. Sometimes I've read your email, but I forgot to reply. I am truly sorry.  The one who dm-ed me through Instagram, I'm sorry if I'm not replying or late reply cause sometimes I delete my Instagram apps cause Instagram is distracting! 


And if you have ever looking for my Instagram account, sometimes I deactivate my account because I'm wasting my time for something unworthy. 

Yeah. I'm terribly sorry for everything. 



So I will do Frequently Asked Questions (FAQ) today. Do read peep!

1. Macam mana nak ambil SPM Persendirian?

Bagi kes Aina, Aina dulu tangguh SPM. Bukan pelajar mengulang. Jadi Aina pertama kali mengambil SPM pada tahun 2017. Untuk pelajar mengulang atau pertama kali menduduki SPM, rasanya langkah yang pertama adalah isi borang. Apa-apa perkara yang rasmi di Malaysia ni, kebiasaanya memerlukan borang yang dilengkapi dengan maklumat-maklumat yang berkaitan. 

Pergi ke Pejabat Pendidikan Daerah (PPD)/ Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) yang berdekatan untuk mendapatkan borang. Di sana, anda akan diterangkan dengan lebih jelas dan akan diberikan senarai sekolah yang anda boleh daftar sebagai pusat peperiksaan. 

Untuk sebarang maklumat jangan segan bertanya kepada pihak berkenaan. Inshaa-Allah mereka akan menjawab dengan baik ataupun boleh buat carian secara atas talian di laman sesawang mereka. 


2. Pakaian rasmi atau tidak?

Pada hemat Aina, Aina lebih selesa untuk berbaju kurung. Sebab? Aina datang nak ambil peperiksaan sahaja. Tak nak lah nampak over sangat macam ada fashion show. Bagi lelaki pula, kemas kasut bertutup, berkemeja dan tuck-in. Nampak lebih kemas dan formal kan? Perempuan pula kalau pakai tudung cukuplah bawal dipinkan kemas kiri dan kanan. Shawl pula tak perlu berbelit berlebihan. Nanti nak jawab exam pulak stress. Tudung tak jadi. HAHAHA. 


3. SPM persendiran ada folio atau kerja kursus tak?

Soalan ni sangat popular. Even Aina dulu pun tertanya-tanya juga, ada ke folio atau kerja kursus. Yelah, Addmath sekarang kalau tak silap Aina, ada kerja kursus kan?  Kalau tak silap. Setakat sekarang ni, tak de yang update kata SPM persendiran ada kerja kursus dan sebgainya. So Aina yakin tak ada sebarang folio dan kerja kursus. 

TETAPI, seandaianya terdapat perubahan format dan sebgainya, sila terus hubungi pihak berkenaan dan pastikan anda membaca segala surat dan borang-borang yang anda telah isi. PENTING! 


Apa-apa pun, kunci di sini adalah membaca dan sentiasa menanyakan sesuatu perkara yang kita kurang pasti. 

So, sampai sini dulu FAQ Aina. Sebarang persoalan boleh terus ke Instagram Aina atau email. Mana yang Aina dapat bantu, Inshaa Allah Aina akan cuba tolong. 


Loves,


0 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Salam Ramadhan

Aina Akmal 3 Comments

Assalamualaikum,



Usai sudah fasa pertama Ramadan. Baru aku berkesempatan nak menulis. Bukan apa, mencari mood, mencari semangat untuk menulis semula blog aku yang sudah tidak lama tidak ditulis apa-apa.

Ramadhan kali ini aku berpeluang berpuasa sebulan di rumah, makan di rumah, bersahur di rumah. Rezeki aku punya cuti sem kali ini. Tapi lepas seminggu raya, aku dah masuk uni balik.

Sebenenarnya aku tak berniat nak menulis dengan panjang di blog pada petang ini. Cadangnya sekadar nak menulis beberapa kerat ayat. Perlahan-lahan cuba untuk merajinkan diri untuk menulis dan menyusun beberapa draf pendek untuk di jadikan entri dalam blog.

 Di kesempatan ini, Aina nak ucapkan Ramadan Mubarak kepada semua pembaca yang sudi singgah di blog Aina ini. Hehehe. Semoga sentiasa memperoleh keredhaan dan keberkatan. 


spread love ♥

3 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Cash or Cashless?

Aina Akmal 11 Comments


Assalamualaikum.

Semakin dewasa ni, semakin banyak duit yang diperlukan dalam kehidupan seharian. Jadi pengurusan kewangan sangat-sangatlah penting. Aku sendiri sebagai seorang student yang memang  perlukan duit untuk makan, buku, minyak dan sebagainya. Tiada siapa yang terkecuali dalam hal yang melibatkan duit ni.

Aku akui aku bukanlah seorang yang bijak mengurus hal kewangan aku. Selalu habis duit aku habis menjoli di makanan. Sebab mak cakap, kalau duit habis sebab makan tak pe. hehehehe.

Tapi pernah suatu hari tu tanya kawan-kawan, korang ada buat saving tak? In case ada emergency, dorang cakap ada. Aku ni pulak.. duit habis melayang entah kemana. Sedar sedar dah licin terus. Sejak dari hari tu aku cuba la simpan sikit-sikit dalam tabung.. mana tau hujung-hujung bulan terdesak.

So persoalan aku sekarang, cash or cashless?

Jujur pada aku. Aku lebih suka mengunakan paywave/debit card bagi sebarang urus niaga. Mudah. Aku boleh keep on track apa yang aku beli. Berapa aku guna dan habiskan. Tak delah aku nak terkial-kial nak update setiap hari dalam apps tracking money aku tu. Kadang jenuh mikir hilang kemana duit aku sekian-sekian.

Dan aku jadi lebih displin untuk tidak berbelanja. Hampir setiap bulan, alhamdulillah ada baki duit dalam account kalau untuk digunakan ketika emergency.


dan cash sebenarnya akan aku keluarkan apabila di perlukan untuk dalam urusan seharian. Contohnya makan di cafe atau di warung-warung makan.  Jadi aku tahu cash aku keluarkan selalunya untuk makan sahaja.


So sekarang ni, aku akan keluarkan duit mengikut keperluan sahaja. Kalau seminggu tu bajet aku dalam RM 50, maka RM 50 sahaja aku akan keluarkan. Dan kalau ada rezeki orang tumpang kereta, maka duit itu aku buat la top-up duit makan aku.

Minyak, kedai-kedai makan seperti KFC, McDonald's.. Shopping, topup. semua aku lebih suka guna kad/e-wallet/paywave.  

Here the sum up how I spend my money. 


Cash (Tunai) Perbelanjaan seharian (Kafe, kedai runcit, warung, pasar malam)
Cashless ( Paywave/Debit Card) Groceries : Mydin, Tesco, Giant, Watsons
Foods : KFC, McDonald's, Starbucks,
Toiletries : Watsons, Guardians
Fuel : Petron, Shell
Entertainment : Netflix, Spotify
E-wallet (Touch n go / Boost app) Top up : Celcom , Tunetalk


Aku senang track duit aku ke mana bila aku pakai card, buka je apps terus boleh tengok duit keluar-masuk. Kalau e-wallet ni pulak, aku prefer pakai boost app sebab selalu dapat cashback bila aku top up apa apa. Kadang dapat RM 1, 75 sen. Bergantung. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. 

So this is how I manage my money sekarang. Alhamdulillah setakat ni, aku dah jadi kurang boros sikit. Hehehe.

Sooo tu je kot sedikit tips pengurusan kewangan aku? HAHAHA. tips sangat uwuw.

and satu lagi..

Kalau nampak kawan-kawan susah tu, belanja la sikit. Dalam rezeki kita tu, masih ada rezeki orang lain. Mana tau hari ini hari orang, esok lusa nanti hari kita pulak. Selain tu, boleh paw member-member korang yang korang rasa macam dia tengah happy. ahahahaha. tak delahh. sis gurau. tapi.. apa salahnyaa eenn. heheheks. 

k. rak lu. hihiks. 

 
spread love

11 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Final Sem.

Aina Akmal 10 Comments





Assalamualaikum.. pekabaa chuollss!

Pejam celik pejam celik, pejam-pejam, celik-celik aku dah masuk sem 3 dah weh. Final sem untuk foundation aku. uwu. Pantasnya masa berlalu sampai tak terasa langsung dah nak habis asasi weh. Masih terbayang hari pertama pergi ke UniSHAMS bersama-sama dengan adik-adik dalam kereta aku. 

Masih terbayang hujan yang menitik sebaik sahaja usai program pendaftaran pada petang itu, tidak sempat aku bersalaman dengan adik-adik aku. Dalam tergesa-gesa itu, sempat aku bersalaman dengan ibu ayah sebelum mereka pulang. Laju berjurai air mata aku di dalam kereta sebaik sahaja aku menelefon mereka. Sungguh, pantas masa berlalu. 

14 April ni, InshaaALLAH tamat sudah dunia asasi aku di sini. InshaaAllah akan bersambung episode baru pula. 

Cuti sem aku 2 minggu sahaja, tak lama. Asasi aku hanya selama setahun dengan 3 sem. Degree nanti aku merasa la cuti sampai muntah. lols. 

Sebenarnya aku sedih.. sebab nak tinggalkan geng-geng diva aku. Entah course sekali ke tidak. Uhuks. Bakal rindu drama-drama dalam kelas tu. Bakal rindu semua gelak ketawa itu. WAAAAAAAAAAAA. BARU 2 MINGGU START KELAS DAH FIKIR BUKAN BUKAN. 

Sem ni, aku akan belajar 6 subjek dengan beberapa jam kredit tah. Lupa pulak. Aku baru je ponteng kelas arab sebab aku tak de mood nak ke kelas arab. nanti aku pergi lepas ni. inshaaAllah. Ustaz tak kenai aku. hehehehhehehe. Dia kenai student yang lawaa ja. 

Tadi petang sepatutnya ada kelas fiqh muamalat.. tapi tetiba lecturer ada meeting and lupa nak inform kitaorang. Jadi..

So dramatic these girls. awww.


 YEAH. WE'RE DOING PHOTOSHOOTT UWU!

Apa-apa pun doakan kitaorang tamat asasi dengan jayanyaa dan stay strong always. Divass! Yuk tamatkan foundation kita dengan senyuman dan buat yang terbaik untuk sem ni. Lovee chuoolss! Doakan kitaorang semua dapat pointer niceeee semua. Doakan project kami berjalan dengan baik. doakann yang terbaik untuk kitoarang.


spread love ♥

10 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)

Introduction.

Aina Akmal 6 Comments


 


Assalamualaikum,


Halloooo gais. Actuallyyyyyy, I got a lot of stories to tell. Sumpah banyak sangat, but I'm going to start with Happy New Year gais!

Azam tahun baru ni.. em. Aku rasa aku simpan dulu dalam hati. Tengok mencapai ke tak. Hehehhee. Harapnya impian tahun baru aku ni akan tercapai. uheks. Sebenarnya aku tengah menati episode baru untuk drama The Last Empress ni... tapi tulah tak keluar keluar lagi. Aku tak kisah pun kalau tak de sub. Sebab aku memang dah tak boleh tahan sangat dah tengok cerita tu.. wuwu.

Tapi tadi aku ada cari dekat Instagram memang dah keluar sikit keratan cerita tu. OMG. I;M DYING UWU.


 
HALP ME.

okkkkayyyyy tadi lepas maghrib I dengan housemate I ada buat Party New Year. Kitoarang makan maggi dalam kuali sambil layan 8TV yang tengah tayang citer cina apa tah. luls. I actualllyyy lupa nak ambil gambar makanan tu uhuks. dan minum teh o ais cameron highlands. uwu.  Sedap weh. Memang habis tu memang masing masing macam ular sawa dah. kenyang sangat. Alhamdulillah.

pstt. baru azam baru tak nak makan maggi. hahahhahahahaha. dah cancel dah azam aku weh.

Aku pun baru selesai dengan program aku, lepas tu baru masuk sem baru. omg, banyak benda aku nak rant. tapi tulah. nanti aku sambung. eheks, btw... Semoga tahun baru ni menjadi titik permulaan yang baru bagi diri kita semua. Tinggalkan segala kesedihan dan kenangan yang pahit agar di jadikan pedoman dan mulakan hidup baru Inshaa Allah. Moga yang lepas di jadikan iktibar dan ayuh kita warnakan kehidupan kita dengan warna warna baru pada tahun ini , Inshaa Allah. (ada gaya nak ganti Fadhilah Kamsah tak? hehehehe)





spread love ♥

6 Love Letter(s):

Hampa komen, hampa comel :)